Kotlet po kowalsku. Pyszne i pożywne danie na duży głód. Wypróbuj przepis na oryginalne kotlety z piekarnika

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Kotlety po kowalsku to sycące danie na duży głód
Kotlety po kowalsku to sycące danie na duży głód 123rf/verdateo/zdjęcie ilustracyjne
Kotlety po kowalsku to przepis na wyśmienite i bardzo pożywne danie. Dodaje się do niego podsmażone pieczarki oraz cebulkę, a na koniec zapieka z serem. Pyszny, sycący i prosty do zrobienia posiłek na duży głód. Wypróbuj oryginalny przepis na kotlety schabowe z piekarnika.

W skrócie:

Znudziły ci się tradycyjny kotlety schabowe w panierce? Mam dziś dla ciebie przepis na coś oryginalnego, ale łatwego do przygotowania. To kotlet po kowalsku, który jest równie smaczny i jeszcze bardziej pożywny. Nazwa potrawy sugeruje, że to posiłek godny kogoś pracującego tak ciężko jak kowal. Przepis i wykonanie są bardzo proste. Potrzebne są zwykłe kotlety schabowe, do których dodajemy pieczarki i cebulę. Wszystko najpierw obsmażamy, a potem zapiekamy. Na koniec dodajemy jeszcze ser, który roztapia się na kotletach. Jak widać danie jest naprawdę bardzo sycące. Warto podać do niego oprócz ziemniaków, surówkę, np. z młodej kapusty.

Kotlet po kowalsku – przepis na kotlet schabowy z piekarnika

Czas przygotowania: 40 minut

Porcja: 4 kotlety

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 4 plastry schabu,

  • 250 g pieczarek,

  • duża cebula,

  • 8 plastrów sera gouda,

  • 2 łyżki mąki,

  • olej,

  • sól, pieprz.

Jak zrobić kotlety schabowe z piekarnika?

  1. Ustawiłam piekarnik na 180 stopni.

  2. Pokroiłam pieczarki oraz cebulę i podsmażyłam je na złoto na patelni.

  3. Każdy plaster schabu rozbiłam, posoliłam i doprawiłam pieprzem.

  4. Obtoczyłam kotlety w mące i podsmażyłam z każdej strony przez 2 minuty.

  5. Przygotowałam żaroodporne naczynie, na dno wlałam 4 łyżki oleju i rozsmarowałam.

  6. Do naczynia włożyłam kotlety, a na każdym z nich ułożyłam warstwę pieczarek z cebulą.

  7. Naczynie wstawiłam do piekarnika na 10 minut. Pod koniec ułożyłam na kotletach ser.

  8. Kotlety po kowalsku podawałam z ziemniakami i surówką.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni