Kolorowa sałatka z bobem i mozzarellą. Pełna smaku i prosta do zrobienia. Dodaję do niej nietypowy składnik i mam prawdziwe lato na talerzu

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Wideo
od 7 lat
Kolorowa i pełna smaku sałatka z bobem, mozzarellą i pomidorkami to pomysł na pyszną przystawkę. Doskonale pasuje do mięs z grilla, ale możesz ją także podać solo na kolację. Jest kolorowa, aromatyczna i prosta do zrobienia. To prawdziwe lato na talerzu.

W skrócie:

Mam dziś dla ciebie przepis na lekką i pełną smaku sałatkę z gotowanym bobem. Dodaję do niej mozzarellę, pomidorki koktajlowe i jeden nietypowy składnik. To nektarynki, które idealnie pasują do lekkich, ożywczych sałatek. W tym przypadku dodają wyrazistego, lekko słodkiego smaku. Całość wygląda i smakuje wspaniale. Do mojej sałatki z bobu przygotowuję prosty winegret na bazie oliwy i musztardy. Wszystko zajmuje mi kilka chwil. Gotowanie bobu to dosłownie trzy minuty. Nie powinien być rozgotowany, a po przestygnięciu obieramy go ze skórek. Dzięki temu warzywo nie będzie nas wzdymało, a sałatka pozostanie lekka.

Karolina Głogowska

Sałatka z bobem i mozzarellą – przepis na lekką przystawkę

Czas przygotowania: 20 minut

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 200 g bobu,

  • 2 nektarynki,

  • kilkanaście pomidorków koktajlowych,

  • ulubiona sałata,

  • kulka mozzarelli.

Na sos winegret:

  • 3 łyżki oliwy,

  • 1 łyżeczka octu jabłkowego,

  • łyżeczka musztardy,

  • pół łyżeczki miodu,

  • sól, pieprz.

Jak zrobić sałatką z bobem, mozzarellą i pomidorkami?

  1. Bób umyłam, włożyłam do garnka, zalałam wodą i gotowałam 3 minuty.

  2. Sałatę umyłam, osuszyłam, porwałam i umieściłam w salaterce.

  3. Pomidorki oraz nektarynki umyłam, pokroiłam i dodałam do sałaty.

  4. Bób wyłuskałam ze skórek i dodałam do sałatki.

  5. Na koniec dodałam porwaną mozzarellę.

  6. Składniki na winegret utarłam na gładki sos, polałam nim sałatkę i wymieszałam.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni