Pomysłowa surówka do obiadu. Lekka, chrupiąca i pełna smaku. Wypróbuj, jeśli znudziły ci się tradycyjne surówki z ogórków albo marchewki

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Wideo
od 7 lat
Lekka i chrupiąca surówka z ogórków i marchewki to pomysłowy dodatek do obiadu. Jeśli masz już dość znanych i tradycyjnych surówek, koniecznie wypróbuj moją propozycję. Zdziwisz się, jak łatwo ją zrobić i jak świetnie smakuje.

W skrócie:

Znudziła ci się mizeria i tradycyjna surówka z marchewki? Szukasz czegoś nowego i pomysłowego? Mam dla ciebie świetny przepis na surówkę z ogórków i marchewki. Jak się okazuje, te warzywa doskonale do siebie pasują, nie wspominając już o tym, ile mają witamin. Są idealne do letniego obiadu z młodymi ziemniakami lub ryżem. Do surówki z marchewki i ogórka robię doskonały dressing, który dodaje warzywom charakteru. Całość zrobisz w 5 minut z bardzo łatwo dostępnych składników. Surówka jest chrupiąca, lekka i bardzo aromatyczna. Świetnie pasuje do mięs, np. kotlecików z kurczaka. Możesz ją podać także do tradycyjnych pulpetów. Gwarantuję, że rodzina będzie się zajadać! Wypróbuj tę pyszną i pomysłową surówkę do obiadu.

Surówka z ogórków i marchewki to pomysłowy dodatek do obiadu
Surówka z ogórków i marchewki to pomysłowy dodatek do obiadu Karolina Głogowska

Surówka z ogórków i marchewki – pomysłowy dodatek do obiadu

Czas przygotowania: 5 minut

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 4 ogórki gruntowe,

  • 1 młoda marchew,

  • pęczek koperku,

  • ząbek czosnku.

  • 2 łyżki jogurtu,

  • łyżka soku z cytryny,

  • łyżka oliwy,

  • szczypta soli i pieprzu,

  • szczypta płatków chili.

Jak zrobić surówkę z marchewki i ogórków?

  1. Ogórki umyłam i obrałam. Za pomocą obieraczki do warzyw pocięłam je na długie, cienkie plastry.

  2. Tak samo zrobiłam z marchewką. Dodałam ją do ogórków, posoliłam i odstawiłam.

  3. Przygotowałam prosty dressing. Jogurt wymieszałam z łyżką oliwy i soku z cytryny.

  4. Dodałam do dressingu czosnek oraz przyprawy.

  5. Wymieszałam i dodałam dressing do surówki.

  6. Surówkę posypałam posiekanym koperkiem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni