Pyszny chłodnik z pomidorów na upały. Hiszpanie dodają do niego szynkę i jajko, żeby był bardziej pożywny. Wypróbuj przepis na salmorejo

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Salmorejo to chłodnik z dodatkiem szynki i jajka
Salmorejo to chłodnik z dodatkiem szynki i jajka 123rf/zakinoff/zdjęcie ilustracyjne
Szukasz pomysłu na lekki, ale sycący obiad na upały? Polecam ci pyszne i proste do zrobienia salmorejo. To chłodnik z pomidorów z dodatkiem szynki i jajka. Jest bardzo pożywne, a jednocześnie lekkie, chłodzące i bardzo smaczne. Idealne na obiad w upalny dzień.

W skrócie:

Mieszkańcy różnych krajów od wieków mają swoje sposoby na upały. W Polsce od dawien dawna zajadamy się chłodnikami. Najczęściej jest to popularna i pyszna botwinka na kefirze, maślance lub zsiadłym mleku. Nasi sąsiedzi ze Wschodu lubują się z kolei w wyśmienitym chłodniku z ogórków, który można przyrządzać na wiele sposobów. Z kolei Hiszpanie zajadają się gazapacho lub salmorejo. Prawdopodobnie znasz popularne gazpacho, które jest pyszną zupą na zimno z pomidorów, papryki i ogórków. Dziś podam ci przepis na siostrzane danie z gorącej Andaluzji. Jego podstawą także są dojrzałe pomidory. Salmorejo jest jednak bardziej pożywne niż gazpacho, ponieważ Andaluzyjczycy dodają do niego szynkę, a często również jajko. Całość jest niezwykle prosta do przygotowania i bardzo smaczna. Idealnie sprawdzi się na sycący obiad w upalny dzień.

Pamiętaj o tym, że siłą najprostszych dań są dobrej jakości składniki. Dlatego użyj do salmorejo dojrzałych pomidorów (np. malinowych) oraz oliwy z pierwszego tłoczenia.

Salmorejo – przepis na chłodnik z pomidorów z szynką

Czas przygotowania: 30 minut

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 6 dużych, dojrzałych pomidorów,

  • 3-4 kromki pieczywa (może być czerstwe),

  • 3 ząbki czosnku,

  • 6 łyżek dobrej oliwy z pierwszego tłoczenia,

  • 2 łyżki octu winnego,

  • pół łyżeczki cukru,

  • szczypta soli i pieprzu,

  • kilka plastrów szynki (najlepiej hiszpańskiej serrano),

  • 4 jajka (opcjonalnie).

Jak zrobić salmorejo, chłodnik z pomidorów?

  1. Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki i pokroiłam na małe kawałki. Posoliłam.

  2. Pieczywo pokroiłam na małe kawałki, dodałam do pomidorów, odstawiłam na pół godziny. Pomidory w tym czasie puszczają sok, a pieczywo mięknie.

  3. Przełożyłam pomidory z pieczywem do naczynia blendera, dodałam czosnek i zmiksowałam całość na gładką, gęstą zupę.

  4. Doprawiłam do smaku cukrem, solą i pieprzem. Dodałam ocet, a na końcu oliwę z oliwek. Wstawiłam salmorejo na 2 godziny do lodówki.

  5. Jajka ugotowałam na twardo, zostawiłam do przestygnięcia.

  6. Pokroiłam szynkę.

  7. Wyjęłam salmorejo z lodówki, przelałam na talerze, udekorowałam szynką oraz pokrojonym w kostkę jajkiem. Skropiłam oliwą.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chlebek bananowy air fryer

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni