Pyszna sałatka z kalafiorem, papryką i marchewką. Jest tak dobra, że wyjadam ją prosto ze słoika. To najlepsza sałatka na zimę

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Sałatka z marynowanego kalafiora, marchewki i papryki to hit na zimę
Sałatka z marynowanego kalafiora, marchewki i papryki to hit na zimę 123rf/lenyvavsha/zdjęcie ilustracyjne
Mam dziś dla ciebie przepis na jeden z moich ulubionych smakołyków na zimę. To sałatka z kalafiora, papryki i marchewki. Można dodać do niej także inne warzywa, a potem wszystko marynuje się w prostej zalewie. Sałatka smakuje doskonale i zimą sprawdza się jako przystawka do mięs zamiast surówki.

W skrócie:

Moja ciocia robi latem wyśmienitą sałatkę na zimę, za którą wprost przepadam. Pasuje do różnych mięs i ziemniaków jako przystawka, np. zamiast surówki. Jest tak pyszna, że mogłabym wyjadać ją prosto ze słoika bez żadnych dodatków. Ta sałatka składa się z marynowanych warzyw: kalafiora, papryki, fasolki i marchewki. Wystarczy zrobić do nich prostą zalewę i gotowe. Ta sałatka do słoików jest bardzo popularna we Włoszech i nazywa się giardiniera. Oczywiście każda gospodyni robi ją po swojemu. Można do niej dodać także patisony, ogórki, czosnek i małe cebulki. W trakcie marynowania czosnek robi się cudownie delikatny i aromatyczny, traci nieprzyjemną ostrość. Wszystkie warzywa z marynaty smakują wprost doskonale.

Sałatka z kalafiorem, papryką i fasolką do słoików

Czas przygotowania: 30 minut

Porcja: 5 litrowych słoików

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • mały kalafior,

  • 200 g fasolki szparagowej,

  • 2 czerwone papryki,

  • 1 żółta papryka,

  • 5 małych młodych marchewek,

  • 2 główki czosnku,

  • łyżka gruboziarnistej soli.

  • Na zalewę:

  • 3 szklanki wody,

  • pół szklanki octu,

  • 5 łyżek cukru,

  • łyżka ostrej musztardy,

  • łyżeczka soli,

  • 2 liście laurowe.

Jak zrobić sałatkę z kalafiorem na zimę?

  1. Wszystkie warzywa dokładnie umyłam. Kalafiora podzieliłam na różyczki.

  2. Marchewki nie obierałam, tylko wyszorowałam i pokroiłam na kilka części. Paprykę pokroiłam na grube paski. Z fasolki odcięłam twarde końce i przekroiłam ją na pół.

  3. Warzywa umieściłam w misce, posypałam gruboziarnistą solą, wygniotłam i odstawiłam na 12 godzin.

  4. Po tym czasie opłukałam warzywa.

  5. Przygotowałam zalewę. Wszystkie składniki na zalewę umieściłam w garnku i zagotowałam.

  6. Włożyłam do garnka warzywa i gotowałam 15 minut.

  7. Wyjęłam warzywa i rozmieściłam je równomiernie w słoikach. Do każdego słoika włożyłam kilka ząbków czosnku. Zalałam zalewą i zakręciłam.

  8. Słoików nie trzeba pasteryzować. Wystarczy zostawić je do przestygnięcia, a następnie przechowywać w chłodnym miejscu.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chlebek bananowy air fryer

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni