Delikatne i wilgotne ciasto z czarną porzeczką. Idealny deser na lato i do kawy. Sprawdź prosty przepis na szybkie ciasto z porzeczkami

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Ciasto z czarna porzeczką to idealny deser do kawy lub herbaty
Ciasto z czarna porzeczką to idealny deser do kawy lub herbaty Karolina Głogowska
Masz ochotę na szybkie ciasto na lato? Proponuję wyśmienite ciasto z czarną porzeczką. Jest bardzo delikatne, puszyste i słodkie, a dzięki porzeczkom cudownie pachnie i smakuje. Aż chce się zajadać. To bezproblemowe ciasto z porzeczkami jest tak proste do wykonania, że poradzi z nim sobie każdy.

W skrócie:

Trwa sezon na porzeczki, więc warto korzystać z tych pysznych i zdrowych owoców. Zrobisz z nich wyśmienite przetwory, jak np. najprostszy na świecie dżem z porzeczek lub sok. Dziś proponuję jednak wykorzystać je do upieczenia ekspresowego ciasta z czarną porzeczką. Jest bardzo proste do zrobienia i wychodzi niezwykle delikatne. Porzeczki nadają mu wspaniałego aromatu i charakteru. To szybkie ciasto z porzeczkami idealnie sprawdzi się podczas wizyty gości czy na kameralnej imprezie. Albo wtedy, gdy masz po prostu ochotę na miłe popołudnie z kawą i pysznym ciastem. Przy tym wypieku naprawdę się nie napracujesz. Ciasto z porzeczkami zrobisz w kwadrans, potem wystarczy poczekać aż się upiecze, usiąść na świeżym powietrzu, odpocząć i cieszyć wyśmienitym deserem.

Ciasto z czarną porzeczką – prosty przepis

Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie

Porcja: standardowa tortownica

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • kostka masła w temperaturze pokojowej,

  • 5 jajek w temperaturze pokojowe,

  • 1,5 szklanki mąki,

  • ¾ szklanki cukru,

  • łyżeczka proszku do pieczenia,

  • opakowanie cukru wanilinowego.

Jak zrobić szybkie ciasto z czarnymi porzeczkami?

  1. Masło i jajka składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego 2 godziny przed pieczeniem wyjęłam je z lodówki.

  2. Porzeczki umyłam i widelcem zdjęłam z gałązek.

  3. Roztopiłam masło w rondelku i zostawiłam do całkowitego ostygnięcia.

  4. Białka oddzieliłam od żółtek, dodałam do nich połowę zwykłego cukru i ubiłam na sztywną pianę.

  5. Resztę cukru oraz cukier wanilinowy dodałam do żółtek, które zmiksowałam na gładką masę.

  6. Do masy z żółtek dodałam przestudzone masło, mąką i proszek do pieczenia. Krótko zmiksowałam.

  7. Na koniec dodałam po łyżce pianę z białek i wymieszałam ciasto szpatułką.

  8. Formę wysmarowałam masłem. Wlałam ciasto, a na nim położyłam porzeczki.

  9. Piekłam 50 minut w temperaturze 170 stopni.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chlebek bananowy air fryer

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni