Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jeśli lubisz ptysie, to pokochasz semlę. Szwedzkie pszenne bułeczki z nadzieniem i bitą śmietaną. Zdziwisz się, jakie są pyszne

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Szwedzkie semlor kiedyś jadało się w karnawale, dziś można je kupić przez cały rok
Szwedzkie semlor kiedyś jadało się w karnawale, dziś można je kupić przez cały rok Getty images/Malcolm Chapman/zdjęcie ilustracyjne
Semla przypomina polskiego ptysia, ale nie jest aż tak słodka, za to bardziej pożywna. To delikatna pszenna bułeczka, wypełniona masą migdałową i bitą śmietaną. Pochodzi ze Szwecji, gdzie była kiedyś rarytasem wypiekanym specjalnie podczas karnawału.

W skrócie

W Szwecji zamiast tłustego czwartku obchodzi się tłusty wtorek, który przypada w ostatni dzień karnawału, tuż przed środą popielcową. Tak jak w Polsce istnieje tradycja objadania się pączkami, w Szwecji przygotowuje się semlor (liczba mnoga od semli), czyli pszenne bułeczki z nadzieniem migdałowym i bitą śmietaną. Kiedyś ten wypiek przygotowywało się specjalnie z okazji tłustego wtorku, dziś kupimy semlor przez cały rok.

Warto spróbować, ponieważ jest to drugi najpopularniejszy szwedzki wypiek, zaraz po kanelbullar, czyli słynnych bułeczkach cynamonowych.

Semla – przepis na pszenne bułeczki karnawałowe z bitą śmietaną

Czas przygotowania: 30 minut + czas na wyrastanie ciasta i pieczenie
Porcja: 10 bułeczek
Poziom trudności: średni

Składniki:
Na pszenne bułeczki:

  • 2,5 szklanki mąki,
  • szklanka mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki masła,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 1 jajko,
  • łyżeczka kardamonu (najlepiej świeżego),
  • szczypta soli.

Na nadzienie migdałowe:

  • szklanka migdałów bez skórki (płatki lub wiórki),
  • 2 łyżki mleka,
  • 2 łyżki śmietanki 36%,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • łyżeczka cukru wanilinowego,
  • pół łyżeczki kardamonu.

Dodatkowo:

  • 2 szklanki śmietanki 36%,
  • łyżka cukru pudru.

Polecam także: Patent na ciasto z budyniem prosto od włoskiej babci

Jak przygotować semle – szwedzkie bułeczki z masą migdałową i bitą śmietaną?

  1. Najpierw zabrałam się za przygotowanie bułeczek. W rondelku rozpuściłam masło i dodałam do niego mleko. Lekko podgrzałam bez gotowania.
  2. W osobnej misce rozkruszyłam drożdże. Dodałam trochę mleka z masłem, wymieszałam i dolałam resztę.
  3. Do tej samej miski dodałam cukier, rozbity w moździerzu kardamon, sól oraz mąkę.
  4. Wyrabiałam ciasto na bułki przez 10 minut. Przykryłam je czystą szmatką i zostawiłam do wyrośnięcia na niecałą godzinę.
  5. Po tym czasie podzieliłam ciasto na 10 bułeczek. Uważałam, aby ewentualne łączenia znalazły się pod spodem, wówczas bułeczki nie pękną i będą gładkie na wierzchu.
  6. Przełożyłam bułeczki na blachę z papierem do pieczenia, przykryłam ponownie szmatką i zostawiłam je na kolejne 40 minut.
  7. W tym czasie nagrzałam piekarnik do 220 stopni (góra-dół).
  8. Bułeczki posmarowałam z wierzchu jajkiem rozmieszanym z odrobiną mleka i piekłam niecałe 15 minut.
  9. W tym czasie przygotowałam nadzienie migdałowe. Migdały zblendowałam, połączyłam z cukrem, kardamonem, mlekiem i śmietanką. Wymieszałam, aż składniki się połączyły. Jeśli masa będzie za gęsta, można dodać więcej mleka.
  10. Z bułeczek odcięłam nożem wierzch i wgniotłam miąższ do środka, by stworzyć dołek na nadzienie.
  11. Łyżeczką nałożyłam masę migdałową do bułeczek.
  12. Przygotowałam bitą śmietanę: kremówkę ubiłam z cukrem pudrem.
  13. Na nadzienie migdałowe położyłam bitą śmietanę. Można to zrobić za pomocą rękawa cukierniczego.
  14. Położyłam na każdą bułeczkę odcięte „piętki” i posypałam cukrem pudrem. Semle najlepiej zjeść tego samego dnia.
od 7 lat
Wideo

Nasze Miasto - Restauracja Gruzinka

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera