W skrócie
Jednym ze sposobów, który niweluje nieprzyjemny smak brukselki, jest jej pieczenie. Ten zabieg wzmacnia jej smak, bo dzięki zastosowaniu wysokiej temperatury następuje proces karmelizacji. Brukselka pieczona nabierze słodkości, zniknie jej gorycz, a smak stanie się bardziej orzechowy niż kapuściany. Przepis na pieczoną brukselkę jest łatwy i poradzą sobie z nimi kuchenni nowicjusze. Pieczona brukselka to świetne danie dla wegan i wegetarian.
Kliknij w przycisk, aby dowiedzieć się więcej o brukselce
Jak ugotować brukselkę?
Brukselka poza pieczeniem i smażeniem najczęściej jest gotowana. Niestety, gdy trwa to zbyt długo, staje się niesmaczna. Gotowanie brukselki wymaga krótkiego zanurzenia we wrzątku. Ile gotować brukselkę? Wystarczy 5-7 minut, aby uzyskać konsystencję al dente (z języka włoskiego „na ząb”), czyli stawiającą lekki opór podczas gryzienia. Aby brukselka nie była gorzka, do wrzątku warto dosypać po łyżeczce cukru i soli. Dzięki temu jej smak ma szansę przekonać do siebie nawet niejadków.
Gotowana brukselka – jak ją podawać?
Polanie brukselki roztopionym masłem i posypanie uprażoną bułką tartą jest najprostszym sposobem na jej serwowanie. Gotowana brukselka może być dodatkiem do kotletów schabowych czy pieczonego mięsa, a także posiłkiem samym w sobie.
Inne dania z brukselki
Warto wiedzieć, że brukselka to znakomite warzywo także do przygotowania zapiekanek z makaronem i sosów. W wielu domach częstym posiłkiem jest zupa z brukselki gotowana na wędzonych żeberkach.
Kulinaria

Zobacz w galerii ciekawostki o brukselce:
Jak gotować brukselkę? Znamy sposób na brukselkę, który zasm...
Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:
- Szukasz pomysłu na deser z jabłkami? Poznaj przepis na obłędną szarlotkę z pianką
- Brukselka dla niejadka. Upiecz ją w piekarniku, a dzieci wezmą dokładkę
- Smakowita dynia w occie. Zachwycający przepis na marynowaną dynię do obiadu
- Domowa kapusta kiszona. Poznaj prosty przepis na tradycyjną kiszonkę do bigosu