Hummus z ciecierzycy jest zdrowy i smaczny. Mamy 3 wyborne przepisy na hummus zielony, pikantny i z burakiem

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Pikantny hummus z papryką dla wielbicieli nieco ostrzejszej kuchni.
Pikantny hummus z papryką dla wielbicieli nieco ostrzejszej kuchni. Justyna Kajko/AKPA
Hummus, pyszna pasta z ciecierzycy lub innych roślin strączkowych podbija polskie kuchnie. Według legendy została wymyślona przez sułtana Saladyna w czasach wypraw krzyżowych. Dziś jest obecna w kuchniach niemal całego świata, szczególnie tam, gdzie popularne są diety wegańska i wegetariańska. Mamy dla ciebie proste przepisy na hummus z ciecierzycy w trzech odsłonach: z burakiem, zielony oraz pikantny z papryką. Zobacz, jak zrobić wyborną pastę z ciecierzycy - przekąskę albo dodatek do różnych dań.

Hummus z ciecierzycy jest smaczny i zdrowy

Jeszcze kilka lat temu nikomu nieznany, dziś króluje na wielu polskich stołach. Hummus z ciecierzycy, czyli pasta z ciecierzycy, początkowo kojarzyła się wyłącznie z dietą roślinną, obecnie często znajduje się w jadłospisie osób odżywiających się tradycyjnie. Hummus jest zdrowy, smaczny, a dzięki wysokiej zawartości białka, tłuszczu oraz błonnika, bardzo sycący. Można go spożywać na wiele sposobów - z chlebem, warzywami czy zajadając go bezpośrednio z miski. Dodatkowo jest niezwykle prosty w przygotowaniu. To, jak będzie wyglądać hummus z ciecierzycy, zależy od ciebie i twoich upodobań.

Hummus z ciecierzycy może występować jako:

  • zimna przekąska,
  • dodatek do innych dań.

Główne składniki pasty z ciecierzycy to zazwyczaj:

  • ugotowana i utarta ciecierzyca lub bób,
  • zmiażdżony czosnek, tahini (pasta sezamowa),
  • oliwa i sok z cytryny,
  • przyprawy (np. pietruszka oraz kmin rzymski).

Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze ciecierzycy

Ciecierzyca to roślina strączkowa, która pochodzi z zachodniej Azji. Nazywana jest również cieciorką albo grochem włoskim. W kuchni arabskiej używa się jej do przygotowania hummusu i popularnych falafeli. Z kolei w Egipcie była uznawana za afrodyzjak. Wartość energetyczna 100 g ugotowanej ciecierzycy to 164 kcal.

Ciecierzyca jest przede wszystkim cennym źródłem białka, ale zawiera również m.in.:
„dobre” węglowodany (czyli złożone),

  • witaminy A, C, E i z grupy B,
  • żelazo,
  • miedź,
  • mangan,
  • cynk,
  • wapń,
  • magnez,
  • potas.

źródło: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Mamy dla was 3 ciekawe przepisy na hummus z ciecierzycy. Koniecznie wypróbujcie!

Hummus z ciecierzycy z burakiem - przepis

Hummus z burakiem jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy.
Hummus z burakiem jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Justyna Kajko/AKPA

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 większy burak (lub dwa małe)
  • Sok z połowy cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki oliwy
  • Sól, pieprz

Jak zrobić pastę z ciecierzycy z burakiem?

Przygotowanie:

  1. Buraka obrać, umyć i zawinąć w folię aluminiową.
  2. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut, aż będzie miękki.
  3. Jeśli trzeba, piec jeszcze kilka minut dłużej.
  4. Poczekać aż wystygnie, pokroić na niewielkie kawałki.
  5. Ciecierzycę odsączyć, zblendować na gładką masę razem z sokiem z cytryny, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, burakiem i oliwą.
  6. Doprawić solą i pieprzem.
  7. Podawać posypany sezamem.

Zielony hummus z ciecierzycy - przepis

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • 1 garść kolendry
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny

Jak zrobić zieloną pastę z ciecierzycy?

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę odsączyć z zalewy.
  2. Umyć szpinak i kolendrę.
  3. Przełożyć je do wysokiego naczynia.
  4. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sos sojowy, pastę tahini, oliwę i sok z cytryny.
  5. Wszystko dokładnie zblendować na gładką masę.

Pikantny hummus z ciecierzycy z papryką - przepis

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 papryki
  • 1 papryczka chili (jeśli hummus ma być bardziej pikantny, można dodać jej więcej)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pasty tahini
  • Sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki mielonej ostrej papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • Sól, pieprz

Jak zrobić pikantną pastę z ciecierzycy?

Przygotowanie:

  1. Paprykę pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne.
  2. Ułożyć na papierze do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut.
  3. Po upieczeniu usunąć skórkę.
  4. Zblendować razem z soczewicą oraz drobno pokrojoną papryczką chili.
  5. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pastę tahini, sok z cytryny, oliwę i mieloną ostrą paprykę.
  6. Całość jeszcze raz zblendować.
  7. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  8. Podawać posypany sezamem.

AUTOR/ŹRÓDŁO: AKPA

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera

Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!