Hummus z ciecierzycy jest zdrowy i smaczny. Mamy 3 wyborne przepisy na hummus zielony, pikantny i z burakiem

Redakcja stronakuchni.pl
Redakcja stronakuchni.pl
Pikantny hummus z papryką dla wielbicieli nieco ostrzejszej kuchni.
Pikantny hummus z papryką dla wielbicieli nieco ostrzejszej kuchni. Justyna Kajko/AKPA
Udostępnij:
Hummus, pyszna pasta z ciecierzycy lub innych roślin strączkowych podbija polskie kuchnie. Według legendy została wymyślona przez sułtana Saladyna w czasach wypraw krzyżowych. Dziś jest obecna w kuchniach niemal całego świata, szczególnie tam, gdzie popularne są diety wegańska i wegetariańska. Mamy dla ciebie proste przepisy na hummus z ciecierzycy w trzech odsłonach: z burakiem, zielony oraz pikantny z papryką. Zobacz, jak zrobić wyborną pastę z ciecierzycy - przekąskę albo dodatek do różnych dań.

Hummus z ciecierzycy jest smaczny i zdrowy

Jeszcze kilka lat temu nikomu nieznany, dziś króluje na wielu polskich stołach. Hummus z ciecierzycy, czyli pasta z ciecierzycy, początkowo kojarzyła się wyłącznie z dietą roślinną, obecnie często znajduje się w jadłospisie osób odżywiających się tradycyjnie. Hummus jest zdrowy, smaczny, a dzięki wysokiej zawartości białka, tłuszczu oraz błonnika, bardzo sycący. Można go spożywać na wiele sposobów - z chlebem, warzywami czy zajadając go bezpośrednio z miski. Dodatkowo jest niezwykle prosty w przygotowaniu. To, jak będzie wyglądać hummus z ciecierzycy, zależy od ciebie i twoich upodobań.

Hummus z ciecierzycy może występować jako:

  • zimna przekąska,
  • dodatek do innych dań.

Główne składniki pasty z ciecierzycy to zazwyczaj:

  • ugotowana i utarta ciecierzyca lub bób,
  • zmiażdżony czosnek, tahini (pasta sezamowa),
  • oliwa i sok z cytryny,
  • przyprawy (np. pietruszka oraz kmin rzymski).

Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze ciecierzycy

Ciecierzyca to roślina strączkowa, która pochodzi z zachodniej Azji. Nazywana jest również cieciorką albo grochem włoskim. W kuchni arabskiej używa się jej do przygotowania hummusu i popularnych falafeli. Z kolei w Egipcie była uznawana za afrodyzjak. Wartość energetyczna 100 g ugotowanej ciecierzycy to 164 kcal.

Ciecierzyca jest przede wszystkim cennym źródłem białka, ale zawiera również m.in.:
„dobre” węglowodany (czyli złożone),

  • witaminy A, C, E i z grupy B,
  • żelazo,
  • miedź,
  • mangan,
  • cynk,
  • wapń,
  • magnez,
  • potas.

źródło: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Mamy dla was 3 ciekawe przepisy na hummus z ciecierzycy. Koniecznie wypróbujcie!

Hummus z ciecierzycy z burakiem - przepis

Hummus z burakiem jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy.
Hummus z burakiem jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Justyna Kajko/AKPA

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 większy burak (lub dwa małe)
  • Sok z połowy cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki oliwy
  • Sól, pieprz

Jak zrobić pastę z ciecierzycy z burakiem?

Przygotowanie:

  1. Buraka obrać, umyć i zawinąć w folię aluminiową.
  2. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut, aż będzie miękki.
  3. Jeśli trzeba, piec jeszcze kilka minut dłużej.
  4. Poczekać aż wystygnie, pokroić na niewielkie kawałki.
  5. Ciecierzycę odsączyć, zblendować na gładką masę razem z sokiem z cytryny, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, burakiem i oliwą.
  6. Doprawić solą i pieprzem.
  7. Podawać posypany sezamem.

Zielony hummus z ciecierzycy - przepis

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • 1 garść kolendry
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny

Jak zrobić zieloną pastę z ciecierzycy?

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę odsączyć z zalewy.
  2. Umyć szpinak i kolendrę.
  3. Przełożyć je do wysokiego naczynia.
  4. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sos sojowy, pastę tahini, oliwę i sok z cytryny.
  5. Wszystko dokładnie zblendować na gładką masę.

Pikantny hummus z ciecierzycy z papryką - przepis

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 papryki
  • 1 papryczka chili (jeśli hummus ma być bardziej pikantny, można dodać jej więcej)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pasty tahini
  • Sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki mielonej ostrej papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • Sól, pieprz

Jak zrobić pikantną pastę z ciecierzycy?

Przygotowanie:

  1. Paprykę pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne.
  2. Ułożyć na papierze do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut.
  3. Po upieczeniu usunąć skórkę.
  4. Zblendować razem z soczewicą oraz drobno pokrojoną papryczką chili.
  5. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pastę tahini, sok z cytryny, oliwę i mieloną ostrą paprykę.
  6. Całość jeszcze raz zblendować.
  7. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  8. Podawać posypany sezamem.

AUTOR/ŹRÓDŁO: AKPA

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

miejsce #2

Berlinger Haus

Berlinger Haus Młynek Do Przypraw Zestaw Młynków Elektrycznych ...

318,86 zł109,00 zł-66%
miejsce #3

KINGHOFF

Kinghoff Dziadek Do Orzechów (Kh1469)

49,97 zł17,90 zł-64%
miejsce #4

EH Excellent Houseware

Eh Houseware Excellent Maselniczka Stal Nierdzewna (A12210060)

36,14 zł16,61 zł-54%
miejsce #5

KINGHOFF

Kinghoff chlebak z satyną kh-3203

206,44 zł96,00 zł-53%
miejsce #7

Joseph Joseph

Joseph Joseph Chop2Pot Plus Large Różowa (60155)

107,00 zł69,00 zł-36%
miejsce #12

WMF

WMF Gourmet Sitko 8 Cm (0645079990)

54,99 zł43,90 zł-20%
miejsce #13

Tom-gast

Tghome Butelka Na Oliwę I Ocet 120 Ml (4021)

179,63 zł145,70 zł-19%
miejsce #14

Tescoma

Tescoma Maselniczka Stołowa Della Casa (643143)

58,90 zł50,07 zł-15%
miejsce #15

Emile Henry

Emile Henry Czarna Butelka Na Olej Emile Henry 400Ml

179,99 zł153,00 zł-15%
miejsce #16

Kamille

Kamille Młynek Do Kawy Ręczny Retro (Km7017)

77,88 zł71,88 zł-8%
Materiały promocyjne partnera

Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie