Hummus z ciecierzycy jest smaczny i zdrowy
Jeszcze kilka lat temu nikomu nieznany, dziś króluje na wielu polskich stołach. Hummus z ciecierzycy, czyli pasta z ciecierzycy, początkowo kojarzyła się wyłącznie z dietą roślinną, obecnie często znajduje się w jadłospisie osób odżywiających się tradycyjnie. Hummus jest zdrowy, smaczny, a dzięki wysokiej zawartości białka, tłuszczu oraz błonnika, bardzo sycący. Można go spożywać na wiele sposobów - z chlebem, warzywami czy zajadając go bezpośrednio z miski. Dodatkowo jest niezwykle prosty w przygotowaniu. To, jak będzie wyglądać hummus z ciecierzycy, zależy od ciebie i twoich upodobań.
Hummus z ciecierzycy może występować jako:
- zimna przekąska,
- dodatek do innych dań.
Główne składniki pasty z ciecierzycy to zazwyczaj:
- ugotowana i utarta ciecierzyca lub bób,
- zmiażdżony czosnek, tahini (pasta sezamowa),
- oliwa i sok z cytryny,
- przyprawy (np. pietruszka oraz kmin rzymski).
Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze ciecierzycy
Ciecierzyca to roślina strączkowa, która pochodzi z zachodniej Azji. Nazywana jest również cieciorką albo grochem włoskim. W kuchni arabskiej używa się jej do przygotowania hummusu i popularnych falafeli. Z kolei w Egipcie była uznawana za afrodyzjak. Wartość energetyczna 100 g ugotowanej ciecierzycy to 164 kcal.
Ciecierzyca jest przede wszystkim cennym źródłem białka, ale zawiera również m.in.:
„dobre” węglowodany (czyli złożone),
- witaminy A, C, E i z grupy B,
- żelazo,
- miedź,
- mangan,
- cynk,
- wapń,
- magnez,
- potas.
źródło: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Mamy dla was 3 ciekawe przepisy na hummus z ciecierzycy. Koniecznie wypróbujcie!
Hummus z ciecierzycy z burakiem - przepis
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 większy burak (lub dwa małe)
- Sok z połowy cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki oliwy
- Sól, pieprz
Jak zrobić pastę z ciecierzycy z burakiem?
Przygotowanie:
- Buraka obrać, umyć i zawinąć w folię aluminiową.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut, aż będzie miękki.
- Jeśli trzeba, piec jeszcze kilka minut dłużej.
- Poczekać aż wystygnie, pokroić na niewielkie kawałki.
- Ciecierzycę odsączyć, zblendować na gładką masę razem z sokiem z cytryny, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, burakiem i oliwą.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Podawać posypany sezamem.
Zielony hummus z ciecierzycy - przepis
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy
- 2 garście świeżego szpinaku
- 1 garść kolendry
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki pasty tahini
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki soku z cytryny
Jak zrobić zieloną pastę z ciecierzycy?
Przygotowanie:
- Ciecierzycę odsączyć z zalewy.
- Umyć szpinak i kolendrę.
- Przełożyć je do wysokiego naczynia.
- Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sos sojowy, pastę tahini, oliwę i sok z cytryny.
- Wszystko dokładnie zblendować na gładką masę.
Pikantny hummus z ciecierzycy z papryką - przepis
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy
- 2 papryki
- 1 papryczka chili (jeśli hummus ma być bardziej pikantny, można dodać jej więcej)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki pasty tahini
- Sok z połowy cytryny
- 2 łyżki mielonej ostrej papryki
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka czarnego sezamu
- Sól, pieprz
Jak zrobić pikantną pastę z ciecierzycy?
Przygotowanie:
- Paprykę pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne.
- Ułożyć na papierze do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut.
- Po upieczeniu usunąć skórkę.
- Zblendować razem z soczewicą oraz drobno pokrojoną papryczką chili.
- Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pastę tahini, sok z cytryny, oliwę i mieloną ostrą paprykę.
- Całość jeszcze raz zblendować.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Podawać posypany sezamem.
AUTOR/ŹRÓDŁO: AKPA
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?