Przysmaki na Wielkanoc i nie tylko ze świata Harry'ego Pottera
Rita Mock-Pike to dziennikarka zafascynowana jedzeniem gotowanym w Hogwarcie. Książka „Kuchnia Hogwartu. 80 przepisów dla miłośników książek o Harrym Potterze” wydana przez Wydawnictwo Znak zawiera wiele wyśmienitych dań z łatwością rozpoznawanych przez fanów serii filmów lub opisywanych w kolejnych tomach książek. Z racji nadchodzącej premiery filmu „Fantastyczne zwierzęta. Tajemice Dumbledore’a” oraz Świąt Wielkanocnych proponujemy sięgnąć do rozdziału „Przepisy na wiosnę”. Specjalnie z tej okazji mamy dla was receptury na pieczoną szynkę w cytrusowej glazurze, tuzin słodkich bułek w stylu hot cross buns oraz czekoladowe jajka wielkanocne nadziewane toffi.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć zdjęcia
W Szkole Magii i Czarodziejstwa również wybierano się na wielkanocne poszukiwanie czekoladowych jajek. W tym czasie w Hogwarcie przerwa świąteczna trwała dwa tygodnie. Był to czas, kiedy część uczniów wyjeżdżała odwiedzić rodzinę, a inni zostawali w szkole. Jednak nauczyciele nie pozwalali swoim podopiecznym spędzić tego czasu na błogim lenistwie. Przez ferie wielkanocne mieli do zrobienia wiele prac domowych. Na osłodę uczniowie sięgali po magiczne słodycze. Zobaczcie przepisy, które warto zrobić na Wielkanoc.
Czekoladowe jajka wielkanocne nadziewane toffi - przepis
Na 12–16 jajek, w zależności od rozmiaru foremek
Czas przygotowania: 25 minut
Czas gotowania: 12–15 minut
Czas zastygania: 1–2 godziny
Składniki:
- wysokiej jakości czekolada do roztopienia
- nadzienie toffi (przepis poniżej)
- formy do pralinek w kształcie jajek
Przygotowanie:
- Rozpuść czekoladę w mikrofalówce, podgrzewając ją kilka razy przez 30 sekund i mieszając w międzyczasie.
- Gdy cała czekolada się rozpuści i zyska kremową konsystencję, wyjmij ją z mikrofalówki i przygotuj foremki w kształcie jajek.
- Ostrożnie wlej nieco czekolady do dwóch foremek takiej samej wielkości.
- Rozprowadź czekoladę, by całkowicie pokryła ścianki foremki.
- Schładzaj przez 1 godzinę.
- Wypełnij czekoladową muszelkę w jednej z foremek nadzieniem o smaku toffi .
- Umieść obie foremki wraz z ich zawartością. Ostrożnie zdejmij górną foremkę.
- Ponownie rozpuść pozostałą czekoladę.
- Przestudź ją nieco, żeby odrobinę zgęstniała.
- Miękką czekoladą ostrożnie posmaruj miejsce spojenia połówek jajka, by zamknąć nadzienie w środku.
- Włóż gotowe jajka do lodówki i schładzaj przez 1–2 godziny, aż stwardnieją.
- Delikatnie wyjmij jajka z foremek i ułóż w formie wyłożonej papierem do pieczenia lub w misce, w której będziesz je podawać.
Nadzienie toffi
Składniki:
- 1 szklanka cukru (biały kryształ)
- 1/2 szklanki wody
- 3/4 szklanki śmietany kremówki
- 2 łyżki niesolonego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
- Wsyp cukier do rondla i potrząśnij naczyniem, by cukier dokładnie przykrył dno.
- Dodaj wodę, by zwilżyć cukier.
- Umieść rondel na średnim ogniu i gotuj, aż cukier się rozpuści i stanie się szklisty.
- Zwiększ płomień. Gotuj, aż zawartość rondla nabierze bursztynowej barwy.
- Wyłącz ogień i od razu dodaj śmietanę kremówkę. Karmel może szybko stężeć i wtedy będzie trudno z nim pracować.
- Dorzuć masło i mieszaj, aż całość osiągnie jednolitą konsystencję. Jeśli nadal pojawiają się grudki, postaw rondel z powrotem na małym ogniu i mieszaj delikatnie, aż zawartość stanie się aksamitnie gładka.
- Na sam koniec dodaj ekstrakt waniliowy.
- Odstaw nadzienie do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, po czym przełóż je do słoika z pokrywką.
- Schładzaj masę w lodówce, powinna być zimna, zanim zabierzesz się do faszerowania jajek.
Tuzin słodkich bułek - przepis
Na 12 porcji
Czas przygotowania: 40 minut
Czas oczekiwania: 1 godzina
Czas pieczenia: 20 minut
Składniki:
- 4 1/2 szklanki mąki pszennej + więcej do zagniatania i wałkowania ciasta
- 1 łyżka drożdży instant
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka ciepłej wody
- 2 rozkłócone jajka, do dodawania po trochu
- 4 łyżki miękkiego masła ziarna sezamu do dekoracji (opcjonalnie)
Nadzienie:
- 12 łyżeczek miękkiego twarożku
- 12 łyżeczek dżemu lub konfitury
Przygotowanie:
- W średniej misce umieść mąkę, drożdże, cukier i sól. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
- Dodaj wodę i jedno z rozkłóconych jajek, dokładnie wymieszaj.
- Dodaj masło i mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
- Wyjmij ciasto z miski i przełóż na oprószony mąką blat lub stolnicę. Zagniataj, aż będzie gładkie i elastyczne.
- Umieść ciasto z powrotem w misce i przykryj. Odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, by mogło wyrosnąć.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Odkryj miskę z ciastem. Jeżeli wyrosło, rozbij je wałkiem.
- Utocz z ciasta 12 równych kulek.
- Oprósz mąką blat lub stolnicę i rozwałkuj pierwszą kulkę ciasta, tak by otrzymać krążek o grubości około 1 cm.
- Na środek krążka nałóż łyżeczkę ciepłego twarożku.
- Dodaj do tego łyżeczkę dowolnego dżemu lub konfitur.
- Podwiń brzegi krążka do środka i zlep je pośrodku, by powstała bułeczka.
- Powtarzaj kroki 9–12, aż zużyjesz całe ciasto. Układaj bułki na dobrze natłuszczonej blasze do pieczenia.
- Drugim rozkłóconym jajkiem posmaruj wierzch bułeczek. Jeśli masz ochotę, posyp je sezamem.
- Piecz przez 20 minut lub do momentu, gdy zrobią się złociste.
- Odstaw do wystudzenia na 10 minut i podawaj.
Pieczona szynka w cytrusowej glazurze - przepis
1 porcja = 400 g obgotowanej szynki (z kością)
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 3 godziny
Marynata:
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego
- 1/2 szklanki soku z ananasa
- 1 1/2 szklanki drobnego brązowego cukru
Szynka:
- 1 obgotowana szynka z kością
- 2 pomarańcze, pokrojone w plastry
- 2 cytryny, pokrojone w plastry
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Przygotuj marynatę, łącząc sok z pomarańczy, sok z ananasa i brązowy cukier w średnim rondlu. Podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści.
- Ostrożnie zagotuj marynatę, a następnie zdejmij ją z ognia i odstaw na bok.
- Dokładnie opłucz szynkę pod zimną wodą i ułóż w dużej brytfannie.
- Obłóż szynkę plastrami pomarańczy i cytryn, pocierając nimi mięso i delikatnie wyciskając trochę soku.
- Użyj łyżki, by stopniowo polewać mięso marynatą, aż całe będzie nią pokryte, a ty zużyjesz całą zawartość rondla.
- Przykryj brytfannę folią aluminiową i wstaw do piekarnika.
- Piecz przez 90 minut.
- Wysuń brytfannę częściowo z piekarnika i zdejmij folię. Polewaj mięso sosem z brytfanny, żeby je nawilżyć.
- Przykryj ponownie i piecz przez kolejne 90 minut.
- Wyjmij mięso z piekarnika i zdejmij folię. Odstaw na 5 minut, zanim zaczniesz je kroić.
Przepisy zostały udostępnione dzięki uprzejmości Wydawnictwa Znak.
Maszynki do mielenia w najlepszych cenach
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?