Ekspresowa sałatka warzywna z trzech składników. Przepis do zrobienia w 10 minut. Idealna propozycja na szybki obiad

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Zielona sałatka to pyszny i zdrowy dodatek do obiadu. Zrobisz ją w 10 min! Zobacz przepis. Kliknij w zdjęcie, żeby przejść do galerii.
Zielona sałatka to pyszny i zdrowy dodatek do obiadu. Zrobisz ją w 10 min! Zobacz przepis. Kliknij w zdjęcie, żeby przejść do galerii. Katarzyna Puczyńska
Sałatki i surówki powinniśmy jeść codziennie, zwłaszcza podczas upałów. Szukasz pomysłu na zdrowy i smaczny dodatek do obiadu? Wypróbuj nasz przepis na pyszną, ale przede wszystkim bardzo łatwą w przygotowaniu sałatkę z zielonych warzyw. Wystarczą tylko 3 składniki i 10 minut, by ją zrobić. Polecamy!

Spis treści

Mamy dla Ciebie przepis na niezwykle prostą, a jednocześnie smaczną i zdrową zieloną sałatkę. Przygotujesz ją z sałaty lodowej i świeżego ogórka. Jako sos proponujemy dodać jogurt naturalny, który można doprawić, według uznania, np. szczyptą soli, pieprzu, czosnku lub sokiem z cytryny. Zobacz przepis na prostą sałatkę warzywną, które będzie świetnym źródłem witamin.

Zobacz wskazówki krok po kroku, jak zrobić sałatkę do obiadu.

Sałatka warzywna do obiadu. Prosty przepis

Porcja dla 2 osób,
Czas przygotowania: ok. 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 mała sałata lodowa,
  • 1 świeży ogórek,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego.

Jak zrobić sałatkę warzywną?

Przygotowanie:

  1. Zacznij od umycia warzyw.
  2. Sałatę porwij lub pokrój na małe kawałki
  3. Ogórka obierz i pokrój w kostkę.
  4. Wymieszaj sałatę z ogórkiem w salaterce i dodaj jogurt.
  5. Dopraw według uznania np. szczyptą soli lub czosnkiem granulowanym

Najzdrowsze zielone warzywa to m.in.:

  • kapusta,
  • sałata pekińska,
  • sałata lodowa,
  • sałata masłowa,
  • brokuły,
  • ogórek,
  • botwina,
  • zielona papryka,
  • por,
  • szparagi,
  • szpinak,
  • szczaw,
  • rukola,
  • roszponka.

Po zielone warzywa warto sięgać wiosną i latem, gdy są świeże i aromatyczne.

Właściwości zdrowotne warzyw

Warzywa są smaczne i bardzo zdrowe. To cenne dla naszego organizmu źródło witamin i minerałów, m.in.: żelaza, witaminy C oraz witamin z grupy B. W zielonych warzywach znajduje się także ważna dla zdrowia witamina K, która jest niezbędna do prawidłowego przebiegu procesu krzepnięcia krwi, wspomaga gojenie ran oraz uszkodzeń skóry.

Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie