Na obiad usmaż sznycle z indyka. Są delikatne, soczyste, a panierka przyjemnie chrupie. Wypróbuj przepis na najlepsze kotlety

Wyśmienite sznycle z indyka to pomysł na rewelacyjny obiad. Zobacz, jak prosto możesz je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Wyśmienite sznycle z indyka to pomysł na rewelacyjny obiad. Zobacz, jak prosto możesz je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Mam dla ciebie przepis na wyśmienite sznycle z indyka. To idealne kotlety, które możesz podać zarówno na codzienny obiad, jak i na specjalną okazję. Z pewnością zachwycisz nimi gości. Sznycle są bardzo delikatne i soczyste. Mają nieziemsko chrupiącą panierkę i kusząco pachną masłem. Sprawdź, jakie są smaczne i wypróbuj przepis na sznycle z indyka.

W skrócie:

Kotlety na obiad — sprawdzony przepis

Popisowy obiad zarówno na co dzień, jak i na specjalną okazję nie musi być trudny i czasochłonny do zrobienia. Podpowiadam sprawdzony przepis na wyśmienite sznycle z indyka. Ich przygotowanie jest proste i dość szybkie. Sznycle są delikatne, aromatyczne i mają apetyczne chrupiącą panierkę z dodatkiem mąki pszennej. Ich wyjątkowy smak to zasługa smażenia na maśle klarowanym. Sznycle możesz podać z ugotowanymi ziemniakami i porcją warzyw np. surówką z kapusty pekińskiej czy surówką z młodej kapusty.

Zobacz w galerii, jak zrobić najlepsze sznycle z indyka

Przepis na sznycle z indyka

Czas przygotowania: ok. 30 minut.
Porcja na: ok. 8 sznycli.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • ok. 1 kg filetu z indyka,
  • 2 jajka,
  • 6 łyżek mąki pszennej,
  • 8 łyżek bułki tartej drobno zmielonej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło klarowane lub opcjonalnie olej rzepakowy do smażenia,
  • opcjonalnie sok z cytryny.

Może cię zainteresować:

Jak zrobić najlepsze sznycle z indyka?

Sposób przygotowania:

  1. Filet z indyka pokrój na kotlety. Staraj się kroić mięso w poprzek włókien, wtedy sznycle będą delikatniejsze.
  2. Każdy kotlet rozbij delikatnie tłuczkiem i posyp solą oraz pieprzem.
  3. Przygotuj trzy talerze lub tacki: do pierwszej wsyp mąkę, do drugiej wbij jajka i rozbij je widelcem, do trzeciej wsyp bułkę tartą.
  4. Każdy kotlet panieruj kolejno w: mące, jajku i bułce.
  5. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Możesz także smażyć kotlety na oleju rzepakowym.
  6. Smaż kotlety po kilka minut, z obu stron na złoty kolor.
  7. Gotowe kotlety przełóż na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
  8. Podawaj np. skropione sokiem z cytryny, z ziemniakami i surówką.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Wyśmienite sznycle z indyka to pomysł na rewelacyjny obiad. Zobacz, jak prosto możesz je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Na obiad usmaż sznycle z indyka. Są delikatne, soczyste, a p...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni