Efektowne, chrupiące i aromatyczne beciki z ciasta francuskiego będą hitem każdej imprezy. Zobacz, jak zrobić ekspresową przekąskę

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Wideo
od 16 lat
Beciki z ciasta francuskiego z pieczarkami i serem feta będą smaczną przekąską, a jednocześnie ozdobą stołu podczas imprezy. Sprawdzą się również na kolację, gdy mamy ochotę na coś na szybko, a także w przypadku odwiedzin niespodziewanych gości. Zrobi je nawet osoba bez żadnego doświadczenia w kuchni. Zobacz przepis na beciki z pieczarkami i fetą.

W skrócie:

Przekąski z ciasta francuskiego
Pyszne, chrupiące i wyraziste przekąski z ciasta francuskiego z pieczarkami. Takie beciki przygotujesz szybko i bez problemu Katarzyna Puczyńska

Przekąski z ciasta francuskiego. Niezawodny i szybki przepis

Mam dla ciebie prosty przepis na pyszne przekąski z ciasta francuskiego – beciki z pieczarkami i serem feta. Są one apetycznie chrupiące, wyraziste w smaku, a zarazem delikatne, w sam raz do podjadania. Czerwona cebula zapewnia im nieco ostrości. Ja dodają ją na surowo, ale możesz także podsmażyć cebulę razem z pieczarkami, by nieco zmiękła.

Zobacz w galerii, jak przygotować pyszne przekąski z ciasta francuskiego i pieczarek.

Przepis na beciki z ciasta francuskiego z pieczarkami

czas przygotowania: ok. 30 minut
porcja na: ok. 15 przekąsek
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 400 g pieczarek,
  • 80 g sera feta,
  • pół czerwonej cebuli,
  • pół łyżeczki soli,
  • szczypta pieprzu,
  • pół łyżeczki oregano,
  • 1 łyżka oleju do smażenia,
  • 1 jajko.

Czytaj także:

Jak zrobić przekąski z ciasta francuskiego z pieczarkami?

Przygotowanie:

  1. Pieczarki oczyść i obierz. Pokrój je na mniejsze kawałki.
  2. Na patelni podsmaż pieczarki na odrobinie oleju, dodaj pieprz i sól, wymieszaj.
  3. Cebulę pokrój w piórka.
  4. Ciasto francuskie rozłóż i pokrój na równe kwadraty.
  5. Na każdy kwadracik z ciasta połóż łyżeczkę podsmażonych pieczarek, kilka kawałków czerwonej cebuli i odrobinę sera feta. Posyp całość szczyptą oregano.
  6. Zlep przeciwległe końce ciasta, tworząc kształt becika.
  7. Jajko wbij do miseczki i roztrzep widelcem.
  8. Posmaruj jajkiem ciasto.
  9. Wstaw przekąski do nagrzanego na 200 stopni piekarnika. Piecz ok. 10 minut.
  10. Gotowe przekąski zdejmij z blaszki i od razu podawaj. Smacznego.
Pyszne, chrupiące i wyraziste przekąski z ciasta francuskiego z pieczarkami. Takie beciki przygotujesz szybko i bez problemu

Efektowne, chrupiące i aromatyczne beciki z ciasta francuski...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Podawaj swoje potrawy na pięknych naczyniach

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni