Delikatne mięso, aksamitne puree ziemniaczane i chrupiąca surówka. Prosty, ale smaczny obiad, przy którym się nie napracujesz

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Gesty i aromatyczny gulasz wieprzowy doskonale smakuje z puree ziemniaczanym
Gesty i aromatyczny gulasz wieprzowy doskonale smakuje z puree ziemniaczanym Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Miękkie, aromatyczne mięso, aksamitne puree z ziemniaków i chrupiąca surówka z kapusty to przepis na prosty, ale wyjątkowo smaczny obiad dla całej rodziny. W dodatku wcale się przy nim nie napracujesz, bo wszystkie czynności wykona za ciebie robot kuchenny.

W skrócie

Przygotowanie tradycyjnego obiadu dla rodziny, składającego się z ziemniaków, mięsa i surówki, zajmuje niekiedy sporo czasu. Nie zawsze mamy też pewność, że wszystko się uda i będzie smakowało. Bywa, że mięso wychodzi twarde jak podeszwa, ziemniaki się rozgotowują, a najmłodsi grymaszą przy niesmacznej surówce. Dlatego dziś mam dla ciebie przepis na prosty obiad z robota: gulasz wieprzowy z puree ziemniaczanym i surówką z kapusty. Wystarczy tylko przygotować produkty, a resztą zajmie się robot kuchenny.

Gulasz – przepis na potrawę z robota kuchennego

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g polędwicy wieprzowej,
  • 50 g przecieru pomidorowego,
  • cebula,
  • marchewka,
  • łodyga selera naciowego,
  • dwa ząbki czosnku,
  • natka pietruszki,
  • kostka rosołowa (najlepiej wołowa),
  • dwie łyżki musztardy,
  • dwie łyżki oleju.

Dodatkowo przyprawy:

  • łyżeczka kminku,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • szczypta ostrej papryki,
  • liść laurowy,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • sól i pieprz.

Jak przygotować gulasz z robota kuchennego?

  • Najpierw wrzuciłam kminek do naczynia miksującego i mieliłam przez minutę.
  • Dodałam czosnek, cebulę, przyprawy i rozdrabniałam przez pięć sekund.
  • Wlałam olej i dusiłam całość pięć minut.
  • Wrzuciłam mięso, koncentrat, musztardę, kostkę rosołową, szklankę wody i gotowałam 20 minut w 100 stopniach.
  • Seler naciowy i marchewkę pokroiłam na plastry i dodałam do naczynia.
  • Wymieszałam gulasz kopystką i gotowałam jeszcze godzinę.

Polecam także: Najprostszy chleb ziołowy z robota kuchennego

Puree z ziemniaków – przepis z robota

Składniki na 4 porcje:

  • pół kilo ziemniaków,
  • 200 ml mleka,
  • łyżka masła,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej.

Jak przygotować puree z ziemniaków?

  1. Ziemniaki obrałam i pokroiłam na małe kawałki.
  2. Włożyłam ziemniaki do naczynia miksującego, dodałam mleko i sól. Gotowałam 20 minut w temperaturze 95 stopni.
  3. Przez otwór pokrywy dodałam masło i gałkę muszkatołową. Miksowałam całość przez 30 sekund.

Surówka z kapusty – przepis na roboty kuchenne

Składniki na 4 porcje:

  • pół główki niedużej kapusty białej,
  • pęczek koperku,
  • łyżka soku z cytryny,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżka oleju,
  • szczypta soli.

Jak przygotować surówkę z kapusty?

  1. Kapustę pokroiłam na mniejsze części i umieściłam w naczyniu robota.
  2. Dodałam olej, cukier, sól, sok z cytryny i koperek. Rozdrabniałam przez 10 sekund.
  3. Wyjęłam surówkę z naczynia i przełożyłam do salaterki. Przed podaniem odczekałam pół godziny.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Herbata z płatków dzikiej róży

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.