Delikatne knedle ze śliwkami. Raz spróbujesz i będziesz robić co tydzień. Poznaj sprawdzony przepis na pyszne knedle z ciasta twarogowego

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Delikatne knedle ze śliwkami to prawdziwy rarytas. Zobacz, jak je zrobić krok po kroku. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Delikatne knedle ze śliwkami to prawdziwy rarytas. Zobacz, jak je zrobić krok po kroku. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Knedle ze śliwkami z ciasta twarogowego są wyjątkowo delikatne i pyszne. Wyśmienicie smakują polane rozpuszczonym masłem i posypane cynamonem oraz cukrem. To idealny pomysł na lekki obiad. Gwarantuję, że znikną w mgnieniu oka. Sprawdź, jak zrobić knedle ze śliwkami z ciasta na twarogu. Wypróbuj przepis.

Spis treści

Knedle z ciasta twarogowego – prosty przepis

Knedle przygotowane z ciasta twarogowego są bardziej delikatne i proste do wykonania niż wersja ziemniaczana. By je zrobić, wystarczy zagnieść ciasto z białego sera, mąki i jajek. Mam dla ciebie sprawdzony przepis na pyszne twarogowe knedle ze śliwkami. Proponuję podać je z masłem, cynamonem i cukrem. Takie połączenie smaków to znak nadchodzącej jesieni, a dla wielu wspomnienie błogich lat dzieciństwa. Chcesz dodatkowo wzbogacić przepis? Możesz nadać knedlom nieco innego smaku, dodając orzechy lub marcepan. Naciętą śliwkę pozbaw pestki, a w to miejsce włóż obrany ze skórki migdał lub kawałek gotowego marcepanu. Tak przygotowaną śliwką nadziej knedle i postępuj tak jak w przepisie.

Przepis na knedle ze śliwkami z ciasta twarogowego

czas przygotowania: ok. 40 minut
duża porcja na 36 knedli
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 36 śliwek węgierek,
  • 2 i pół szklanki mąki pszennej,
  • 750 g białego sera (półtłusty twaróg),
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 jajka,
  • 15 g miękkiego masła,
  • ok. 100 g masła rozpuszczonego,
  • cynamon i cukier do posypania.

Jak zrobić knedle ze śliwkami?

  1. Umyj śliwki, natnij i wyjmij pestki. Odstaw na bok.
  2. Rozdrobnij ser widelcem na stolnicy lub przeciśnij go przez praskę.
  3. Dodaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajka i masło.
  4. Zagnieć całość w elastyczne ciasto.
  5. Podziel ciasto na kilka części i zrób z nich wałki.
  6. Pokrój każdy wałek na porcje, podobnej wielkości.
  7. Porcję ciasta rozpłaszcz rękami i nadziej śliwką. Całość uformuj w zgrabną kulę.
  8. Zrób wszystkie knedle i przykryj je ściereczką.
  9. Zagotuj garnek wody z odrobiną soli (ok. pół łyżki).
  10. Delikatnie wrzuć kilka knedli do wody, zamieszaj i gotuj na małym ogniu, od wypłynięcia ok. 5 minut.
  11. Podawaj knedle na ciepło z rozpuszczonym masłem i posypane cukrem i cynamonem

Tradycyjne knedle. Przysmak z lat dzieciństwa

Knedle to gotowane w wodzie kulki ciasta, przygotowywane najczęściej z gotowanych ziemniaków, mąki pszennej, jajek i odrobiny mąki ziemniaczanej. Bardzo popularne są także knedle zrobione z ciasta twarogowego zwane często knedlami węgierskimi. W obu przypadkach o pysznym smaku decyduje słodkie lub wytrawne nadzienie.

Knedle można przygotować np. z:

  • śliwkami,
  • morelami,
  • truskawkami,
  • jabłkami,
  • serem.

Słodkie knedle bardzo często podaje się polane masłem lub oprószone zrumienioną bułką tartą. Pysznie smakują posypane cynamonem. Popularne są także knedle podane ze słodką śmietanką doprawioną np. wanilią. Dla wielu to niezapomniany przysmak z dzieciństwa.

Wytrawne knedle mają wiele odmian np. pyzy z mięsem, pyzy z grzybami czy kluski nadziewane szpinakiem. Przygotowuje się je z ciasta ziemniaczanego i podaje z sosem pieczarkowym lub ze zrumienioną cebulką.

Delikatne knedle ze śliwkami to prawdziwy rarytas. Zobacz, jak je zrobić krok po kroku. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Delikatne knedle ze śliwkami. Raz spróbujesz i będziesz robi...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Przyrządzaj pyszne wypieki!

Materiały promocyjne partnera

Słodko-kwaśna sałata do obiadu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie