Ciasto na krokiety. Przepis na sprężyste i cienkie naleśniki, idealne do każdego farszu. Jeden składnik jest kluczowy

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Chcesz przygotować ciasto na krokiety? Zobacz nasz przepis na najlepsze i elastyczne naleśniki do farszu. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Chcesz przygotować ciasto na krokiety? Zobacz nasz przepis na najlepsze i elastyczne naleśniki do farszu. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Ciasto na krokiety powinno być elastyczne, a zarazem delikatne i cienkie. Proponuję sprawdzony przepis na najlepsze naleśniki do farszu. Ich wyjątkowa lekkość to zasługa gazowanej wody mineralnej. Przekonaj się, jakie są pyszne i wypróbuj przepis.

W skrócie:

Bardzo lubię przygotowywać krokiety. To łatwe danie, które z powodzeniem można przyszykować na kilka dni, a nawet zamrozić. Mam dla ciebie sprawdzony i niezawodny przepis na ciasto na krokiety. Dodatek gazowanej wody sprawi, że będą delikatne, cienkie, a zarazem sprężyste. Naleśniki nie będą pękać podczas nadziewania farszem.

Zobacz w galerii, jak przygotować najlepsze ciasto na krokiety.

Przepis na ciasto na krokiety

czas przygotowania: 30 minut
porcja: na ok. 16 krokietów
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 400 ml mleka,
  • 400 ml gazowanej wody mineralnej,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 0,5 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżka oleju do smażenia.

Zobacz także: Naleśniki z jabłkami. Jeden składnik sprawi, że będą delikatne i pyszne

Jak zrobić ciasto na krokiety?

  1. Do miski wbij jajka, dodaj sól i cukier. Zacznij miksować na małych obrotach.
  2. Wlej mleko i wsyp połowę mąki.
  3. Gdy składniki się połączą, wlej wodę i dosyp resztę mąki.
  4. Ponownie zmiksuj na gładkie, lejące ciasto.
  5. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju.
  6. Wlewaj ok. 3 łyżki ciasta na patelnie i smaż z obu stron jak naleśniki.
  7. Gotowe nadziewaj farszem, ale dopiero gdy całkowicie przestygną. Dzięki temu będą bardziej elastyczne i nie będą pękać.

Farsz do krokietów

Krokiety są łatwe do przygotowania i sycące. To cienkie, wytrawne naleśniki nadziane pysznym farszem. Można go zrobić w wielu smakach, zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej.

Jak panierować krokiety?

Krokiety warto przed podaniem panierować i podgrzać. Dzięki temu będą bardziej chrupiące i apetyczne. Najłatwiej i najsmaczniej jest panierować krokiety w jajku i bułce tartej:

  1. Do głębokiego talerza wbij jajko i roztrzep widelcem.
  2. W drugim talerzu przygotuj bułkę tartą. Zazwyczaj potrzeba około 3 łyżek bułki tartej do panierowana 6 kotletów.
  3. Zanurz krokieta w jajku, a następnie przełóż do bułki tartej. Zadbaj, by był pokryty bułką z każdej strony.
  4. Strzep nadmiar bułki, by nie paliła się na patelni w czasie podsmażania.
Chcesz przygotować ciasto na krokiety? Zobacz nasz przepis na najlepsze i elastyczne naleśniki do farszu. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Ciasto na krokiety. Przepis na sprężyste i cienkie naleśniki...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Marka tefal w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie