W skrócie:
Bardzo lubię przygotowywać krokiety. To łatwe danie, które z powodzeniem można przyszykować na kilka dni, a nawet zamrozić. Mam dla ciebie sprawdzony i niezawodny przepis na ciasto na krokiety. Dodatek gazowanej wody sprawi, że będą delikatne, cienkie, a zarazem sprężyste. Naleśniki nie będą pękać podczas nadziewania farszem.
Zobacz w galerii, jak przygotować najlepsze ciasto na krokiety.
Przepis na ciasto na krokiety
czas przygotowania: 30 minut
porcja: na ok. 16 krokietów
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 3 jajka,
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 400 ml mleka,
- 400 ml gazowanej wody mineralnej,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 0,5 łyżeczki cukru,
- 1 łyżka oleju do smażenia.
Zobacz także: Naleśniki z jabłkami. Jeden składnik sprawi, że będą delikatne i pyszne
Jak zrobić ciasto na krokiety?
- Do miski wbij jajka, dodaj sól i cukier. Zacznij miksować na małych obrotach.
- Wlej mleko i wsyp połowę mąki.
- Gdy składniki się połączą, wlej wodę i dosyp resztę mąki.
- Ponownie zmiksuj na gładkie, lejące ciasto.
- Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju.
- Wlewaj ok. 3 łyżki ciasta na patelnie i smaż z obu stron jak naleśniki.
- Gotowe nadziewaj farszem, ale dopiero gdy całkowicie przestygną. Dzięki temu będą bardziej elastyczne i nie będą pękać.
Farsz do krokietów
Krokiety są łatwe do przygotowania i sycące. To cienkie, wytrawne naleśniki nadziane pysznym farszem. Można go zrobić w wielu smakach, zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej.
Popularne są np.:
- krokiety z farszem z kiszonej kapusty i pieczarek,
- krokiety z farszem z mięsa z rosołu,
- krokiety z farszem szpinakowym,
- krokiety z farszem z kurczaka.
Zobacz także: Co zrobić z mięsa z rosołu? 11 najlepszych przepisów na dania z mięsem z zupy. Pizza a'la gyros, pierogi i klopsiki zero waste
Jak panierować krokiety?
Krokiety warto przed podaniem panierować i podgrzać. Dzięki temu będą bardziej chrupiące i apetyczne. Najłatwiej i najsmaczniej jest panierować krokiety w jajku i bułce tartej:
- Do głębokiego talerza wbij jajko i roztrzep widelcem.
- W drugim talerzu przygotuj bułkę tartą. Zazwyczaj potrzeba około 3 łyżek bułki tartej do panierowana 6 kotletów.
- Zanurz krokieta w jajku, a następnie przełóż do bułki tartej. Zadbaj, by był pokryty bułką z każdej strony.
- Strzep nadmiar bułki, by nie paliła się na patelni w czasie podsmażania.
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:
Marka tefal w najlepszych cenach
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?