Ciasto milky way to mleczna uczta z czekoladą. Prosty przepis na ciasto bez pieczenia, które wprost rozpływa się w ustach

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Ciasto milky way to pyszne połączenie mleka i czekolady. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Ciasto milky way to pyszne połączenie mleka i czekolady. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Ciasto milky way bez pieczenia to prawdziwy rarytas. Pyszny, rozpływający się w ustach mleczny krem oraz aksamitna polewa czekoladowa tworzą rewelacyjny duet. Mam dla ciebie sprawdzony i prosty przepis na ten smakołyk. Zrobisz go w mniej niż pół godziny. Przekonaj się i wypróbuj przepis na ciasto milky way.

W skrócie:

Jeśli szukasz pomysłu na szybkie do przygotowania ciasto bez pieczenia, przepis na milky way będzie strzałem w dziesiątkę. Jest prosty, szybki i niezawodny. Milky way to pyszne ciasto na herbatnikach przełożonych kremem z mleka w proszku i udekorowane polewą z czekolady i śmietanki. Masa po wystygnięciu dobrze stężeje, więc możesz mieć pewność, że ciasto nie rozpadnie się po pokrojeniu.

Przepis na ciasto milky way bez pieczenia

Czas przygotowania: 25 minut,
porcja na małą blaszkę,
poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mleka w proszku,
  • 200 g masła,
  • niepełna szklanka cukru pudru,
  • 50 ml wody,
  • ok. 150 g herbatników maślanych,
  • polewa czekoladowa:
  • 150 ml śmietanki 30% tł.,
  • 100 g czekolady gorzkiej,
  • 100 g czekolady mlecznej.

Jak zrobić ciasto milky way?

  1. Do garnuszka włóż masło, dodaj cukier i wlej wodę. Rozpuść masę na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gotuj przez ok. 1 minutę.
  2. Odstaw rozpuszczoną masę na 2 minuty, by nieco przestygła. W tym czasie zrób polewę: podgrzej śmietankę, zdejmij ją z ognia i dodaj czekoladę, po czym wymieszaj, by się rozpuściła.
  3. Utrzyj mikserem rozpuszczone masło z cukrem, dodając stopniowo mleko w proszku.
  4. Wyłóż blaszkę warstwą herbatników i posmaruj je 1/3 porcji masy; tak przygotuj też resztę warstw.
  5. Na ostatnią warstwę herbatników wylej polewę czekoladową.
  6. Ciasto odstaw na ok. godzinę, by masa stężała. Gotowe!
Ciasto milky way to pyszne połączenie mleka i czekolady. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Ciasto milky way to mleczna uczta z czekoladą. Prosty przepi...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni