Na deser polecam pyszne ciastka ze śliwką i waniliowym serkiem. Zawsze się udają. Wypróbuj prosty przepis na ciastka z ciasta francuskiego

Wideo
od 16 lat
Jeśli szukasz pomysłu na prosty, ale efektowny deser, to polecam ciastka z ciasta francuskiego. Są pyszne i szybkie do przygotowania. Na wideo zobaczysz, jak zrobić smakołyk z dodatkiem sezonowych owoców i delikatnego serka. To łatwe nawet dla początkujących kucharzy. Deser jest lekki, idealnie słodki i kusząco pachnie cynamonem. Sprawdź i wypróbuj przepis na francuskie ciastka ze śliwką i waniliowym serkiem.

W skrócie:

Ciastka z owocami
Przepis na ciastka francuskie ze śliwkami i serkiem z pewnością przypadnie ci do gustu. Deser jest pyszny, a jego przygotowanie banalnie proste. Na kolejnych zdjęciach zobaczysz wskazówki krok po kroku. Gorąco polecam! Katarzyna Puczyńska

Szybkie ciastka z ciasta francuskiego. Niezawodny przepis

Bardzo lubię przygotowywać wypieki z ciasta francuskiego. By zaoszczędzić sobie czasu, kupuję gotowe i dobrze schładzam w lodówce. W kilka chwil można wyczarować z niego prawdziwe pyszności. Polecam przepis na francuskie ciastka ze śliwkami i waniliowym serkiem. Są przepyszne, delikatne i wprost rozpływają się w ustach. Dla mnie są idealnie słodkie, ale jeśli chcesz, to możesz dodatkowo udekorować je lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Zobacz w galerii, jak zrobić pyszne ciastka ze śliwkami i mascarpone.

Przepis na ciasto francuskie ze śliwkami i waniliowym serkiem

czas przygotowania: ok. 30 minut
porcja na: ok. 12 ciastek
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • ok. 24 śliwki,
  • duże opakowanie ciasta francuskiego (ok. 400 g),
  • 150 g serka mascarpone,
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego (jeśli lubisz bardzo słodkie wypieki, to możesz podwoić ilość),
  • szczypta cynamonu,
  • 1 jajko.

Jak zrobić szybkie francuskie ciastka? Wskazówki krok po kroku?

Przygotowanie:

  1. Śliwki umyj, osusz i przekrój na pół. Usuń z nich pestki.
  2. Serek mascarpone przełóż do miseczki. Dodaj cukier waniliowy i wymieszaj.
  3. Zimne ciasto francuskie rozłóż na desce.
  4. Pokrój ciasto na równe prostokąty.
  5. Natnij przeciwległe rogi i przełóż. Zlep rogi.
  6. Brzegi ciasta dociśnij widelcem.
  7. Jedno jajo wbij do miseczki i roztrzep widelcem.
  8. Posmaruj ciastka i serek jajkiem.
  9. Śliwki pokrój na ćwiartki i ułóż na ciastkach.
  10. Posyp śliwki szczyptą cynamonu.
  11. Przełóż ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  12. Pecz ok. 12 minut w dobrze nagrzanym piekarniku na 190 stopni.
  13. Gotowe, zdejmij z blaszki i wystudź. Smacznego!
Jeśli lubisz bardzo słodkie smaki, to udekoruj ciastka lukrem lub posyp cukrem pudrem.

Na deser polecam pyszne ciastka ze śliwką i waniliowym serki...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni