Najlepsze ciasto czekoladowe z cukinią – jest idealnie wilgotne i bardzo smaczne. Poznaj zaskakująco prosty przepis na ciasto z cukinii

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszne, wilgotne czekoladowe ciasto z cukinii. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszne, wilgotne czekoladowe ciasto z cukinii. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Jak zrobić ciasto z cukinii? Mam na to sprawdzony sposób. Polecam przepis na pyszne, idealnie wilgotne i słodkie ciasto czekoladowe z cukinią. Jego wyśmienity smak podkreśla dodatkowo polewa z czekolady i śmietanki. To świetny wypiek na lato, który zawsze się udaje i przy którym się nie napracujesz. Zobacz, jak zrobić ciasto z cukinii krok po kroku.

Spis treści

Szybkie ciasto z cukinii dla zabieganych

Cukinia to pyszne i zdrowe warzywo, które świetnie sprawdza się w wypiekach – nadaje im apetycznej wilgotności i delikatności. Mam dla ciebie sprawdzony przepis na niezawodne ciasto czekoladowe z cukinii. Jego przygotowanie jest proste i nie powinno sprawić żadnych trudności. Do ciasta dodaję proszek budyniowy oraz odrobinę kawy. Wierzch wypieku udekorowałam łatwą do zrobienia polewą, ale dobrze sprawdzi się także lukier czy po prostu cukier puder.

Przepis na ciasto czekoladowe z cukinią

czas przygotowania: ok. 20 minut, czas pieczenia: ok. 50 minut
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • dwie średnie cukinie,
  • 4 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody,
  • szczypta soli,
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego,
  • 3/4 szklanki oleju,

polewa czekoladowa:

  • 150 g czekolady gorzkiej lub deserowej,
  • 100 ml słodkiej śmietanki.

Jak przygotować ciasto z cukinii?

  1. Umyj i obierz cukinie.
  2. Zetrzyj cukinie na tarce na jarzynowych oczkach.
  3. W misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki: mąkę, kakao, proszek budyniowy, sodę, szczyptę soli, kawę i proszek do pieczenia.
  4. Jajka ubij z cukrem na jasną masę. Zmniejsz obroty i wlej olej.
  5. Wsyp suche składniki i wymieszaj.
  6. Cukinie odciśnij z nadmiaru wody i dodaj do masy. Wymieszaj.
  7. Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piecz w 170 stopniach ok. 50 minut.
  9. Gdy ciasto wystygnie, przygotuj polewę: podgrzej śmietankę, zdejmij z ognia i dodaj kostki czekolady, wymieszaj, aż polewa będzie gładka.
  10. Udekoruj ciasto czekoladową polewą.
Pyszne, wilgotne czekoladowe ciasto z cukinii. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Najlepsze ciasto czekoladowe z cukinią – jest idealnie wilgo...

Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Gotuj smacznie i zdrowo!

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Sałatka z młodych ziemniaków. Idealna do dań z grilla

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.