Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1343 materiały
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Tak podane grzyby rozpływają się w ustach! Zrób risotto z leśnymi grzybami
Domowe risotto z leśnymi grzybami to prawdziwy rarytas, który można jeść niemal cały rok. Warto robić je ze świeżych grzybów, ale z powodzeniem zrobicie je z...
Co zrobić z dynią na słodko? Te ciasteczka zachwycą jesienią
Pyszne ciastka dyniowe to aromatyczny wypiek, który będzie puszysty i delikatny. Za smak odpowiadają korzenne przyprawy, choć można wykorzystać także gotową...
Fenomenalne danie dla fanów delikatnego mięsa. To przepis popularnego szefa kuchni
Soczysty stek z polędwicy z zielonym pesto, pistacjami i sałatką z pomidorów to świetne danie na rodzinny obiad lub na romantyczną kolację we dwoje. Przepis...
Gdzie zjeść aromatyczne posiłki? Wróciła jesienna edycja Restaurant Week 2023
Jesienna odsłona apetycznego festiwalu Restaurant Week przebiega pod hasłem „Food Smells Good”. Miłośnicy dobrego jedzenia mogą wypróbować specjalne menu spoza...
Szukasz pomysłu na jednogarnkowy obiad? Gulasz zachwyci domowników!
Domowy gulasz z papryką i indykiem to szybki przepis na obiad dla całej rodziny. Warto dodać do niego różyczki brokułu i plastry marchewki, które ożywią kolor...
Gadżet z łazienki pomoże przed pieczeniem. Wypróbuj trik i ciesz się przysmakiem
Cinnamon rolls to wypiek dobrze znany w Stanach Zjednoczonych. W sklepach ciasto dostępne jest nawet w puszkach lub mrożone w tekturowych kartonach. Takie...
Ciasto ze śliwkami jak z cukierni. Puszyste, maślane i rozpływające się w ustach
Obłędnie pachnący cynamonem placek ze śliwkami to przysmak, któremu trudno się oprzeć. Delikatne i puszyste ciasto drożdżowe jest lekkie jak chmurka. Śliwki do...
Domowy i pełen witamin! Przepis na zdrowy napój bez cukru
Domowy sok marchewkowy to prawdziwa bomba witaminy B, E, C i karotenu. Można pić go w ramach zdrowego deseru. Aby przygotować zdrowy sok z marchwi, nie...
Wypróbowany przepis na ciasto marchewkowe. Temu wypiekowi trudno się oprzeć
Ciasto marchewkowe znane było już w czasach młodości naszych mam. Nasze babcie piekły je w ramach oszczędnego gotowania. W PRL-owskiej kuchni określane było...
Smakowita zupa dyniowa z imbirem i mlekiem kokosowym. Idealna na jesień
Pyszna zupa dyniowa z mlekiem kokosowym to idealny posiłek dodający wigoru. Zestaw orientalnych przypraw sprawia, że zupa wesprze odporność i rozgrzeje. Jeżeli...