Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1315 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Jak zrobić marynowane grzyby? Poznaj tradycyjny przepis Ćwierczakiewiczowej
Sezon na grzyby trwa w najlepsze, warto więc pomyśleć o przetworach na jesień i zimę. Jednym z największych przysmaków są marynowane grzyby. Zobacz, jak zrobić...
Zrobisz go bez pieczenia! Oto przepis na sernik z masłem orzechowym - niebo w gębie!
Kremowy sernik z masłem orzechowym to fenomenalny deser dla miłośników fistaszków. Z tym prostym ciastem poradzą sobie nawet początkujący domowi cukiernicy....
Soczysty boczek na obiad. Aromatyczne mięso z piekarnika, które rozpływa się w ustach
Boczek pieczony to sycące danie, które znakomicie smakuje doprawione pikantną musztardą. Słodkości dostarczają suszone śliwki, które mogą przełamać intensywny...
Co zrobić z mięsem kurczaka po ugotowaniu rosołu? Poznaj przepis na oszczędne danie
Domowa potrawka z kurczaka z warzywami to znakomity sposób na wykorzystanie mięsa pozostałego po ugotowaniu rosołu. Dzięki temu można ocalić kurczaka przed...
Przysmak dzieciństwa na wyciągnięcie ręki. Zobacz przepis na zdrowe paluszki rybne
Przyrządzenie domowych paluszków rybnych jest znacznie prostsze, niż mogłoby się wydawać. Najczęściej to danie traktowane jest jako rodzaj fast-foodu, które...
Rarytas prosto z Wiednia. Odkryj przepis na ciasto wypełnione jabłkami - palce lizać!
Strudel wiedeński z jabłkami to klasyczny wypiek, który warto zjeść podczas wycieczki do stolicy Austrii. Jednak ten przysmak można bez trudu zrobić we własnej...
Nie tylko pomidorówka. Zobacz 9 propozycji na dania z pomidorów
Sezon na pomidory w Polsce trwa od początku czerwca do końca września. Wtedy pomidory są soczyste, aromatyczne i pełne smaku. W sezonie pomidory nie potrzebują...
Tradycyjna szarlotka jak od babci. Ten przepis zawsze wychodzi i wybornie smakuje!
Szarlotka to jedno z popularniejszych ciast w Polsce. Prosty wypiek z jabłkami świetnie sprawdzi się jako deser podawany na podwieczorek. Wystarczy zaparzyć...
Kawa zbożowa jak z PRL-u. Nie uwierzysz, jak można ją wykorzystać w kuchni!
Kawa zbożowa to smak dzieciństwa. Rodzice podawali je swoim dzieciom na śniadanie jako bezkofeinową namiastkę napoju dla dorosłych. Taka kawa z uprażonych zbóż...
Świetne na obiad lub jako ciepła kolacja. Poznajcie przepis na pad thai z kurczakiem
Pad thai to danie pochodzące ze kuchni tajskiej. Wiele osób docenia idealne połączenie trzech smaków: słodkiego, kwaśnego i ostrego oraz możliwość użycia...