Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
2279 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: anna.daniluk@polskapress.pl
Sałatka z krewetkami na grilla. Zobacz przepis na sałatkę na imprezę
Prosta i szybka w przygotowaniu sałatka urozmaici smak dań z grilla. Szczególnie krewetki zestawione ze szpinakiem, awokado i czerwoną sałatą mogą zadziwić...
Kojący kleik ryżowy na śniadanie. Oto przepis na chińskie congee
Nasze mamy i babcie na przejedzenie i bóle brzucha najczęściej podawały do zjedzenia kleik ryżowy. W krajach azjatyckich na wzmocnienie podaje się congee, czyli...
Niepowtarzalny smak tradycji. Oto przepis z 1910 roku na babkę wielkanocną
„Piec powinien być wcześnie napalony, bo te baby długo stać nie mogą” - pisała w swojej książce z 1910 r. o babach drożdżowych z szafranem na Wielkanoc Maria...
Pożywna zupa szparagowa dla smakoszy. Najprostszy przepis z białych szparagów
Zupa szparagowa to sezonowe danie, którym można zajadać się już w maju. Właśnie wtedy można zajadać się kremową zupą szparagową. Warto wiedzieć, że białe...
Apetyczny kurczak pieczony na ryżu. Banalny przepis na prosty obiad dla całej rodziny
Kurczak na ryżu to szybka i smaczna potrawa dla całej rodziny. Jednocześnie oszczędzacie czas, gdyż ryż ugotuje się w marynacie z kurczaka i przy tym nabierze...
Buchta na podwieczorek. Zobacz sprawdzony przepis na puszyste bułeczki z wiśniami
Puszyste buchty drożdżowe wprost rozpływają się w ustach. Aby były lekkie jak chmurka, warto wcześniej nastawić zaczyn z fermentowanego ciasta. Najlepsza...
Mięsna uczta prosto z Węgier. Zobacz tradycyjny przepis na bogracz z wołowiny
Bogracz to tradycyjny gulasz dawniej gotowany w kociołku nad ogniskiem. Szczególnie przyrządzany był z dziczyzny wymieszanej z wołowiną. Współcześnie danie...
Włoska tradycja w twojej kuchni. Poznaj przepis na babkę panettone na święta
Tradycyjne panettone to włoski wypiek, który serwuje się na Boże Narodzenie i (znacznie rzadziej) na Wielkanoc. Zachęcamy do dostosowania przepisu na włoską...
Ciasto cappuccino dla kawoszy. Zobacz prosty przepis na ciasto bez pieczenia
Domowe ciasto cappuccino to przysmak, który przypadnie do gustu miłośnikom kawy. W wykonaniu przypomina odrobinę tiramisu. Tak jak włoski przysmak składa się z...
Kalendarz przygotowań do świąt wielkanocnych. Proponujemy przepisy dla zapracowanych
Wielkanoc to czas, który chcemy spędzić w gronie najbliższych osób. Aby mieć dla nich więcej czasu, a także przygotowując posiłki po powrocie z pracy,...