Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
2286 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: anna.daniluk@polskapress.pl
Polskie winnice do odwiedzenia. Zobacz gdzie można zobaczyć polskie wino
Wzrastające ceny wyjazdów za granicę sprawiają, że warto przyjrzeć się atrakcjom turystycznym dostępnym w naszym kraju. Wśród nich jest podróżowanie szlakiem...
Chrupiące krakersy na podwieczorek. Przepis na przekąskę z ziarnami
Domowe krakersy wieloziarniste to zdrowa przekąska, którą mogą zajadać się nawet weganie. Za chrupkość odpowiadają mąka z ciecierzycy, owsiana lub mąka...
Wegetariańskie pulpety z kaszy jaglanej. Sprawdź przepis na tani i pożywny obiad
Kasza jaglana to uniwersalny składnik wykorzystywany do dań słodkich i słonych. Świetnie sprawdza się jako baza do zrobienia aromatycznych pulpetów z kaszy...
Lunch w słoiku do szkoły, pracy i piknik ze znajomymi. Wypróbuj 11 przepisów
Lunch w słoiku to świetna przekąska, którą można przygotować w mniej niż 30 minut. Najczęściej danie opiera się na ugotowanych kaszach, ryżu lub sałatce z...
Panzanella z czerstwego chleba. Wypróbuj przepis na sałatkę chlebową z pomidorami
Tradycyjna sałatka panzanella to przysmak pochodzący z Włoch. Dominika Targosz proponuje wegańską interpretację przysmaku z pomidorami. Autorka przepisu dodaje,...
Śledzie w occie z młodymi ziemniakami według Ćwierczakiewiczowej. Wypróbuj przepis
Na polskie młode ziemniaki czekamy z utęsknieniem. Pierwsze zajadane są z odrobiną soli i podawane z maślaną lub kefirem. Znana kucharka i autorka książek...
Sycący omlet ze szpinakiem i mozarellą. Pyszny przepis na śniadanie z piekarnika
Pieczony omlet ze szpinakiem to szybki pomysł na sycące śniadanie. W zależności od użytych składników omlet z piekarnika będzie przypominał w smaku pizzę. Przy...
Wilgotna drożdżówka z rabarbarem na podwieczorek. Poznaj przepis na puszysty wypiek
Klasyczne ciasto drożdżowe z rabarbarem to wypiek, który na wiosnę często piekły nasze mamy i babcie. Tradycyjną drożdżówkę ulepszamy przez dodatek tangzhong,...
Street food po polsku. Zobacz ranking 6 popularnych dań street food
Polski street food to dania, które można szybko zamówić w budce, w okienku, albo na stoiskach podczas lokalnych wydarzeń kulturalnych. Tym razem zebraliśmy 6...
Fenomenalny makaron z bakłażanem na obiad. Pożywny przepis na kremowy sos z fetą
Prosty makaron z bakłażanem to idealne danie z gatunku jedzenia na pocieszenie. Sekret smaku tkwi w upieczeniu w całości bakłażanów i zmiksowaniu ich na gładki...
Najpopularniejsze

Itaka JOIA Rose Hall by Iberostar *****
JOIA Rose Hall by Iberostar