Sycący omlet ze szpinakiem i mozarellą. Pyszny przepis na śniadanie prosto z piekarnika. Sprawdź danie, które smakuje jak pizza

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Pieczony omlet ze szpinakiem można podawać skropiony oliwą lub olejem lnianym.
Pieczony omlet ze szpinakiem można podawać skropiony oliwą lub olejem lnianym. Anna Daniluk
Pieczony omlet ze szpinakiem to szybki pomysł na sycące śniadanie. W zależności od użytych składników omlet z piekarnika będzie przypominał w smaku pizzę. Przy tym zrobisz ją w mniej niż godzinę, a spód nie potrzebuje długiego wyrastania. Zobacz przepis na pieczony omlet ze szpinakiem.

W skrócie

Przygotowując omlet ze szpinakiem dobrze, aby składniki miały temperaturę pokojową. Wtedy równomiernie wyrosną, jak w przypadku omletu dutch baby. Jeżeli chcecie uzyskać dobrze przypieczone ranty i miękki środek, możecie użyć mleka i jajek prosto z lodówki. Do omletu ze szpinakiem szczególnie polecamy wykorzystać produkty spożywcze znane z włoskiej pizzy. Na przykład mozzarellę, liście bazylii oraz odrobinę passaty pomidorowej.

Omlet ze szpinakiem – przepis na pieczone śniadanie

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 5 minut + 30 minut pieczenia.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 jajko,
  • 100 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 250 ml mleka,
  • 5 g masła do natłuszczenia żaroodpornej formy,
  • 10 g świeżych liści szpinaku,
  • 80 g mozzarelli,
  • opcjonalnie: 50 g startego sera np.: kozi, cheddar.

Jak zrobić omlet ze szpinakiem z piekarnika?

Przygotowanie:

  1. Na początku należy rozgrzać piekarnik do 210°Celsjusza.
  2. Gdy piekarnik się nagrzewa, trzeba w wysokiej misce połączyć przy pomocy miksera jajko z mlekiem, solą i mąką pszenną na gładkie ciasto.
  3. Jeżeli wybraliście opcję z serem, to należy dodać go do masy jajecznej.
  4. Żaroodporną szklaną formę należy posmarować masłem i przelać do niej masę na omlet.
  5. Omlet należy wstawić do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Następnie trzeba go wyjąć i na wierzchu ułożyć szpinak i plastry mozzarelli.
  6. Pieczony omlet ze szpinakiem należy piec jeszcze 5 minut. Gotowy omlet będzie miał złoto-brązowy kolor, a ser będzie delikatnie rozpuszczony.

Sposób podania

Omlet pieczony jak pizza można pokroić na trójkąty i podawać z rukolą, zieloną sałatą, sałatką z pomidorów i cebuli albo mizerią. Danie można też zapiekać z czarnymi oliwkami albo suszonymi pomidorami.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni