Śledzie marynowane z młodymi ziemniakami według Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Poznaj przepis sprzed 150 lat. Fenomenalne danie na piątek

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Lucyna Ćwierczakiewiczowa proponowała wiele sezonowych dań. Jednym z polecanych posiłków były śledzie w occie z młodymi ziemniakami.
Lucyna Ćwierczakiewiczowa proponowała wiele sezonowych dań. Jednym z polecanych posiłków były śledzie w occie z młodymi ziemniakami. od lewej: 123rf.com/strelok/zdjęcie ilustracyjne/domena publiczna
Na polskie młode ziemniaki czekamy z utęsknieniem. Pierwsze zajadane są z odrobiną soli i podawane z maślaną lub kefirem. Znana kucharka i autorka książek Lucyna Ćwierczakiewicz proponowała podawać młode ziemniaki ze śledziami. Przybliżamy przepis na idealne śledzie marynowane, które będą smakować z ugotowanymi młodymi ziemniakami.

W skrócie

Lucyna Ćwierczakiewicz była majętną kobietą, która cieszyła się szacunkiem „na salonach” wśród XIX-wiecznego towarzystwa. Znała się ze znanymi i lubianymi twórcami kultur, m.in. pisarzem Bolesławem Prusem. Jej przepisy nie należały do najtańszych w przygotowaniu, bo w dużej mierze były przeznaczone dla zamożniejszej części społeczeństwa. Jednak wśród wielu potraw można było też znaleźć przepisy na każdą kieszeń. Jedną z nich są śledzie marynowane, które można podawać z młodymi ziemniakami. Poniższymi przepis jest zainspirowany metodą proponowaną przez autorkę książki „365 obiadów za pięć złotych”. Lucyna Ćwierczakiewicz uwzględniła go w dziennym jadłospisie na lipiec.

Przepis na śledzie marynowane do młodych ziemniaków

Liczba porcji: 1 słoik,
czas przygotowania: minimum 36 godzin namaczania + 10 minut + marynowanie przez 24 godziny,
stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 300 filetów z płatów śledziowych,
  • 1 cebula,
  • 10 g ziaren czarnego pieprzu,
  • 10 g kulek ziela angielskiego,
  • 500 ml octu spirytusowego.

Jak zrobić śledzie marynowane Lucyny Ćwierczakiewiczowej?

Przygotowanie:

  1. Śledzie do marynowania trzeba moczyć w wodzie przez 36 do 48 godzin. Następnie trzeba wyjąć je z wody i odsączyć nadmiar płynu przy pomocy ręcznika papierowego.
  2. Cebulę obrać i pokroić w plastry.
  3. W dużym słoiku należy przekładać naprzemiennie śledzie z plastrami cebuli.
  4. Kolejnym krokiem jest dodanie ziaren czarnego pieprzu i kulek ziela angielskiego.
  5. Śledzie w słoiku trzeba zalać przegotowanym, przestudzonym i, jak to określa Lucyna Ćwierczakiewicz, „tęgim” octem.
  6. Następnie słoik trzeba zakręcić i odstawić w chłodne miejsce. Śledzie marynowane są gotowe następnego dnia do spożycia.
  7. Śledzie w occie należy podawać z ugotowanymi młodymi ziemniakami posypanymi posiekanym koperkiem.

Czytaj także:

Źródło:

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uprawa warzyw w czerwcu - bez tego nie będzie dobrych zbiorów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.