Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
2224 materiały
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: anna.daniluk@polskapress.pl
Fit ciastka owsiane z pistacjami to hit. Chrupią przy każdym kęsie
Chcesz zrobić deser, który wpisuje się w aktualne trendy kulinarne? Jeśli tak, to ciastka owsiane z pistacjami są strzałem w dziesiątkę. Pełne błonnika dzięki...
Ekspresowy kompot z rabarbaru. Oto orzeźwiający dodatek do każdego posiłku
Domowy kompot z rabarbaru to smak dobrze znany z dzieciństwa. Najczęściej napój przygotowuje się późną wiosną, gdy rabarbar jest najsmaczniejszy. Nasze mamy i...
Smakowity chłodnik koperkowy siostry Anastazji. Nie ma lepszego na rodzinny obiad
Szybkie, sycące i pełne witamin danie bez gotowania. Taki jest chłodnik koperkowy siostry Anastazji. Wystarczy zaopatrzyć się w sezonowe warzywa, kwaskowaty...
Szukasz triku na szybkie ogórki małosolne? Oto 3 niezawodne sposoby na przekąskę
Sezon na ogórki małosolne trwa od końca maja aż do końca sierpnia. Najczęściej ogórki małosolne przygotowywane są w słoiku, woreczku lub dość zapomnianym...
Zjadłam kosmiczne pierogi od Mateusza Gesslera. Najbardziej zaskoczył mnie farsz!
Wkrótce wyruszy polska misja kosmiczna wysyłająca inżyniera dr. Sławosza Uznańskiego-Wiśniewskiego. Naukowiec zabierze ze sobą zestaw polskich dań, którymi...
Smakuje wybornie. Jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Sprawdź ten przepis
Pyszny, sycący kapuśniak z młodej kapusty to tradycyjna zupa, która wielu przypomina smak dzieciństwa. Przygotujesz ją łatwo i szybko – wystarczy pokroić...
Co zjeść na obiad? Przygotuj młodą kapustę z makaronem i boczkiem. Gotowe w 30 minut
Na straganach są już główki młodej kapusty, które aż proszą się, aby ugotować z nich smakowity obiad. W mniej niż 30 minut zrób młodą kapustę z makaronem i...
Na Dzień Matki upiecz najlepsze ciasta na prezent. Wybieraj spośród 11 przepisów
Dzień Matki to wyjątkowe, pełne miłości święto, obchodzone 26 maja. Z tej okazji mamy dla ciebie kilka podpowiedzi na słodkości, które możesz podarować mamie w...
Ten quiz rozwiążą tylko znawcy miodu. Sprawdź, czy zdobędziesz 10/10
Miód to naturalny słodzik znany w wielu kuchniach całego świata. Od klasycznego piernika po egzotyczne marynaty, od dań słodkich po wytrawne. Z pewnością miód...
To ciasto zawsze wychodzi. Poznaj przepis na szybki biszkopt z galaretką
Szybki biszkopt z galaretką to tradycyjne ciasto z 4 jajek, na którym układasz ulubione sezonowe owoce, a następnie zalewasz rozpuszczoną i lekko tężejącą...