W skrócie:
Żeberka w kapuście to danie, które wywodzi się z Podkarpacia i można je zjeść w wielu górskich karczmach czy schroniskach. To prawdziwie chłopskie danie z prostych składników – kapusty kiszonej i mięsa. Jest bardzo pożywne i jednocześnie świetnie smakuje. Idealny posiłek, który rozgrzeje nas i nasyci w chłodny dzień. To także jedno z tych dań, przy których nie musimy się zanadto napracować.
Żeberka w kapuście kiszonej pieką się powoli w piekarniku, a my w tym czasie możemy przygotować do nich jakiś dodatek, np. pieczone ziemniaki i jeszcze zdążymy odpocząć. Ważne jest odpowiednie przyprawienie kapusty kiszonej. Warto dodać kminek, który najlepiej podbija jej smak. Jeśli jednak nie jesteś fanem kminku, wystarczy kilka liści laurowych oraz ziele angielskie.
Przepis na żeberka w kapuście kiszonej w piekarniku
Czas przygotowania:
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych,
1 kg kapusty kiszonej,
100 g boczku wędzonego,
1 cebula,
2 liście laurowe,
3 ziarna ziela angielskiego,
3 suszone grzyby,
łyżeczka kminku,
2 łyżki oleju,
sól, pieprz do smaku.
Jak zrobić żeberka w kapuście kiszonej?
Żeberka oczyść i pokrój na mniejsze części. Natrzyj solą, pieprzem i zostaw godzinę. Żeberka możesz przygotować w ten sposób dzień wcześniej.
Nagrzej piekarnik do 160 stopni.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż żeberka na złoto z obu stron. Przełóż je na talerz.
Na patelnię wrzuć pokrojoną cebulę i boczek. Podsmaż, a następnie dodaj kiszoną kapustę i grzyby. Duś przez ok. 5 minut, dodaj kminek, dopraw solą i pieprzem.
Przygotuj naczynie żaroodporne. Na jego dnie ułóż kapustę z boczkiem i grzybami. Wyłóż na nią żeberka i przykryj kolejną warstwę kapusty.
Naczynie przykryj i wstaw do piekarnika na 1,5 godziny.
Żeberka w kapuście podawaj z pieczonymi ziemniakami.
Kulinaria

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!