Aromatyczne żeberka w kapuście kiszonej. Delikatne mięso rozpływa się w ustach. Poznaj tradycyjny przepis na żeberka pieczone w piekarniku

Karolina Głogowska
Żeberka pieczone w kapuście kiszonej to tradycyjne i rozgrzewające danie
Żeberka pieczone w kapuście kiszonej to tradycyjne i rozgrzewające danie 123rf/arfo/zdjęcie ilustracyjne
Delikatne żeberka w kapuście kiszonej to pożywne, bardzo aromatyczne danie, idealne na chłodne dni. To także świetny pomysł na prosty do wykonania obiad, który zachwyci całą rodzinę. Mięso pieczone w kapuście jest mięciutkie i aż samo odchodzi od kości. Wszyscy będą się nim zajadać.

W skrócie:

Żeberka w kapuście to danie, które wywodzi się z Podkarpacia i można je zjeść w wielu górskich karczmach czy schroniskach. To prawdziwie chłopskie danie z prostych składników – kapusty kiszonej i mięsa. Jest bardzo pożywne i jednocześnie świetnie smakuje. Idealny posiłek, który rozgrzeje nas i nasyci w chłodny dzień. To także jedno z tych dań, przy których nie musimy się zanadto napracować.

Żeberka w kapuście kiszonej pieką się powoli w piekarniku, a my w tym czasie możemy przygotować do nich jakiś dodatek, np. pieczone ziemniaki i jeszcze zdążymy odpocząć. Ważne jest odpowiednie przyprawienie kapusty kiszonej. Warto dodać kminek, który najlepiej podbija jej smak. Jeśli jednak nie jesteś fanem kminku, wystarczy kilka liści laurowych oraz ziele angielskie.

Przepis na żeberka w kapuście kiszonej w piekarniku

Czas przygotowania:

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych,

  • 1 kg kapusty kiszonej,

  • 100 g boczku wędzonego,

  • 1 cebula,

  • 2 liście laurowe,

  • 3 ziarna ziela angielskiego,

  • 3 suszone grzyby,

  • łyżeczka kminku,

  • 2 łyżki oleju,

  • sól, pieprz do smaku.

Jak zrobić żeberka w kapuście kiszonej?

  1. Żeberka oczyść i pokrój na mniejsze części. Natrzyj solą, pieprzem i zostaw godzinę. Żeberka możesz przygotować w ten sposób dzień wcześniej.

  2. Nagrzej piekarnik do 160 stopni.

  3. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż żeberka na złoto z obu stron. Przełóż je na talerz.

  4. Na patelnię wrzuć pokrojoną cebulę i boczek. Podsmaż, a następnie dodaj kiszoną kapustę i grzyby. Duś przez ok. 5 minut, dodaj kminek, dopraw solą i pieprzem.

  5. Przygotuj naczynie żaroodporne. Na jego dnie ułóż kapustę z boczkiem i grzybami. Wyłóż na nią żeberka i przykryj kolejną warstwę kapusty.

  6. Naczynie przykryj i wstaw do piekarnika na 1,5 godziny.

  7. Żeberka w kapuście podawaj z pieczonymi ziemniakami.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni