Zapiekanka z cukinią, makaronem i kurczakiem to pomysł na smaczny i sycący obiad. Robię do niej wyśmienity sos śmietanowo-serowy

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Zapiekanka z cukinią to pomysł na prosty, pożywny obiad
Zapiekanka z cukinią to pomysł na prosty, pożywny obiad 123rf/okkijan/zdjęcie ilustracyjne
Szukasz pomysłu na prosty, letni obiad? Zrób sycącą zapiekankę z cukinią, makaronem i kurczakiem. Pasuje do niej wyśmienity sos śmietanowo-serowy, który zrobisz w kilka chwil. Całość zapiecz w piekarniku, by utworzyła się pyszna i chrupiąca skorupka z sera. Doskonały obiad gotowy w niecałe pół godziny.

W skrócie:

Szukasz prostego przepisu na pożywny obiad? Proponuję zapiekankę z cukinią, makaronem i kurczakiem. Jest pożywna i łatwa do przygotowania, a smakuje wybornie. Nasyci całą rodzinę, a ty z pewnością będziesz chętnie wracać do tego przepisu na obiad z kurczakiem. Zapiekankę z cukinią można robić przez cały rok. Wiosną i latem, kiedy jest sezon na młodą cukinię, nie musisz obierać jej ze skórki, ponieważ jest delikatna, miękka i słodka. Starsza cukinia może mieć twardą i gorzkawą skórę, dlatego lepiej się jej pozbyć. Do mojej zapiekanki z cukinią i makaronem dodaję jeszcze inne warzywa o łagodnym smaku: marchew oraz seler naciowy. Idealnie komponują się z cukinią oraz sosem śmietanowo-serowym. Całość jest delikatna w smaku, ale przepyszna. Przekonaj się o tym osobiście, robiąc na obiad zapiekankę z cukinią, makaronem i kurczakiem.

Zapiekanka z cukinią, makaronem i kurczakiem – przepis na prosty obiad

Czas przygotowania: 35 minut

Porcja: 4-6 osób

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • pierś z kurczaka,

  • 150 g makaronu (np. penne),

  • 150 ml śmietanki 30%,

  • 150 ml bulionu,

  • szalotka,

  • 2 ząbki czosnku,

  • marchew,

  • 2 łodygi selera naciowego,

  • 50 g parmezanu lub innego twardego sera,

  • łyżeczka tymianku,

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia.

Jak zrobić zapiekankę z cukinią, makaronem i kurczakiem?

  1. Makaron ugotowałam al dente.

  2. Posiekałam czosnek i szalotkę. Podsmażyłam na patelni. Po ok. 3 minutach dodałam pokrojonego kurczaka i smażyłam jeszcze 5 minut, po czym zdjęłam z ognia i przełożyłam kurczaka na talerz.

  3. Marchewkę obrałam i pokroiłam w plasterki, a seler naciowy w półplasterki. Smażyłam na patelni przez ok. 10 minut, po czym dodałam pokrojoną w plastry cukinię i smażyłam jeszcze 5 minut.

  4. W rondelku przygotowałam sos. Podgrzałam bulion ze śmietanką, dodałam tymianek, sól, pieprz i łyżkę startego parmezanu.

  5. W naczyniu do zapiekania ułożyłam makaron, na nim położyłam kurczaka, a następnie warzywa. Całość zalałam sosem i zapiekałam 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

  6. Pod koniec pieczenia posypałam zapiekankę resztą parmezanu.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni