Wyśmienita zupa pomidorowa z passaty. Dodaję do niej dwa zaskakujące składniki. Dzięki nim jest kremowa, wyrazista i bardzo aromatyczna

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Zupa pomidorowa z passaty jest prosta do przygotowania, gęsta i kremowa
Zupa pomidorowa z passaty jest prosta do przygotowania, gęsta i kremowa 123rf/dolga777/zdjęcie ilustracyjne
Zupa pomidorowa z passaty jest gęsta i bardzo aromatyczna. To jeden z najprostszych przepisów na zupę pomidorową. Wystarczy połączyć i podgrzać kilka składników. Dodaję do mojej zupy dwa dość nietypowe produkty, dzięki którym staje się ona niezwykle kremowa i wyrazista w smaku. To zupełnie inna zupa pomidorowa niż te, które znasz. Smakuje wybornie, jest bardzo łatwa do zrobienia i zaskakująco pyszna.

W skrócie:

Mam dziś dla ciebie przepis na inną niż zwykle zupę pomidorową. Robię ją z passaty, czyli przecieru pomidorowego. Dzięki temu jest gęsta, a także bardzo aromatyczna, ponieważ dodaję jeszcze dwa dość nietypowe składniki. Pierwszy z nich to serek śmietankowy – taki, jakim zwykle smarujesz kanapki. Sprawia on, że zupa pomidorowa jest bardziej kremowa i delikatna. Z kolei dodatek octu balsamicznego podkreśla smak pomidorów i nadaje zupie niezwykłej wyrazistości. Sama byłam zaskoczona, kiedy pierwszy raz jadłam zupę pomidorową z passaty właśnie z tymi dodatkami. Serek śmietankowy i ocet balsamiczny zwykle nie kojarzą nam się z zupą pomidorową. Spróbuj jednak tego połączenia, a przekonasz się, że jest fantastyczne w smaku.

Zupa pomidorowa z passaty – prosty przepis na zupę pomidorową

Czas przygotowania: 30 minut

Porcja: 4-6 osób

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 500 ml passaty pomidorowej lub przecieru,

  • 200 ml bulionu,

  • szalotka,

  • czosnek,

  • 3 łyżki serka śmietankowego,

  • 3 łyżki octu balsamicznego,

  • sól, pieprz,

  • świeża bazylia,

  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Jak zrobić zupę pomidorową z passaty?

  1. Szalotkę i czosnek obrałam oraz posiekałam.

  2. W garnku z grubym dnem rozgrzałam oliwę, wrzuciłam cebulę, czosnek i chwilę smażyłam, ale nie rumieniłam.

  3. Wlałam passatę i gotowałam ok. 5 minut, po czym wlałam bulion. Wymieszałam całość i gotowałam na małym ogniu jeszcze 5 minut.

  4. Dodałam do zupy serek śmietankowy i wymieszałam. Następnie dodałam ocet balsamiczny, doprawiłam solą i pieprzem.

  5. Przelałam zupę na talerze, skropiłam oliwą i odrobiną octu, a na koniec udekorowałam listkami bazylii.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni