Wyśmienita młoda kapusta z koperkiem do obiadu. Talerze wracają czyste. Wypróbuj najprostszy przepis na danie z młodej kapusty

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Zasmażana młoda kapusta z koperkiem to idealny dodatek do mięs
Zasmażana młoda kapusta z koperkiem to idealny dodatek do mięs 123rf/rawlik/zdjęcie ilustracyjne
Wyśmienita kapusta zasmażana ze śmietanką to doskonały dodatek do obiadu. Proponuję ci najprostszy przepis na doskonałe i pożywne danie z młodej kapusty. Zrobisz je bez żadnego wysiłku z kilku składników. Młoda kapusta z koperkiem smakuje wybornie i doskonale pasuje do wiosennego obiadu.

W skrócie:

Szukasz najprostszego przepisu na danie z młodej kapusty? To pyszne warzywo można przygotować na wiele sposobów. Popularny jest np. bigos z młodej kapusty, możemy z niej robić także gołąbki, łazanki oraz wyśmienite surówki. Dziś proponuję ci najbardziej podstawowy przepis na zasmażaną kapustę. Nie dodaje się do niej boczku, tylko śmietankę, marchewkę i koperek. To warzywne danie z młodej kapusty doskonale sprawdzi się jako ciepły dodatek do mięsa. Możesz ją podać z młodymi ziemniakami i kotletami – schabowymi albo mielonymi czy piersią z kurczaka. Wystarczy także usmażyć jajko sadzone i prosty, ale pyszny obiad gotowy.

Kapusta zasmażana – przepis podstawowy ze śmietanką

Czas przygotowania: 30 minut

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty,

  • 1 marchewka,

  • 1 cebula,

  • 1 szklanka bulionu,

  • 5 łyżek śmietanki 30%,

  • 1 łyżka mąki,

  • 2 łyżki oleju,

  • pęczek koperku,

  • 2 liście laurowe,

  • kminek, sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić najprostszą zasmażaną kapustę ze śmietanką?

  1. Kapustę umyłam, przekroiłam na ćwiartki i poszatkowałam.

  2. Marchewkę obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroiłam w kostkę.

  3. W garnku z grubym dnem rozgrzałam olej i zeszkliłam cebulę (nie rumieniłam).

  4. Dodałam kapustę i marchewkę. Wlałam bulion i dodałam wszystkie przyprawy. Wymieszałam.

  5. Kapustę dusiłam na małym ogniu do miękkości. Trwa to ok. 10 minut.

  6. W tym czasie na patelni rozgrzałam olej i dodałam mąkę. Wymieszałam na zasmażkę. Dodałam kilka łyżek sosu z gotującej się kapusty i dokładnie wymieszałam. Pod koniec dodałam śmietankę.

  7. Zasmażkę dodałam do kapusty i wymieszałam.

  8. Na koniec dodałam posiekany koperek.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni