Wyborny dorsz z piekarnika. Poznaj przepis na wyśmienitą rybę pieczoną z pieczarkami. Obiad gotowy w kwadrans

Materiał promocyjny SM Mlekpol
Dorsz to ryba, która nadaje się do przygotowania na wiele sposobów
Dorsz to ryba, która nadaje się do przygotowania na wiele sposobów Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Dorsz z piekarnika to idealny pomysł na piątkowy lub świąteczny obiad. Przygotowuje się go bardzo szybko, a efekt z pewnością zachwyci całą rodzinę. Do ryby pieczonej z pieczarkami i dymką idealnie pasuje pyszny sos na bazie śmietanki. Wypróbuj nasz przepis i podaj domownikom doskonały posiłek.

W skrócie

Mam dziś dla ciebie przepis na doskonałą rybę pieczoną z pieczarkami i dymką. Idealnie nadaje się na piątkowy obiad, ale można ją podać także w niedzielę czy święta. Robię do niej wyśmienity sos na bazie wina i śmietanki, pod którym piecze się rybę. Zwykle wybieram dorsza, ponieważ jest zdrowy i zwykle można go kupić w dobrej jakości. Możesz zastąpić go inną białą rybą, np. mintajem lub solą. Dorsz z piekarnika doskonale smakuje z ryżem czy ziemniakami z wody. Możesz także podać do niego surówkę z pora. A ile czasu piec rybę? Jej mięso jest delikatne, więc zazwyczaj wystarczy ok. 15-20 minut. W tym przepisie na dorsza pieczonego używam nitek szafranu, które pięknie podkreślają kolor sosu. Jeśli ich nie masz, możesz użyć kurkumy lub pominąć ten składnik.

reklama

Dorsz z piekarnika – przepis na dorsza w sosie śmietanowym

Czas przygotowania: 40 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 600 g filetów z dorsza,
  • 500 g pieczarek,
  • kilka cebulek dymek ze szczypiorkiem,
  • 50 g masła Mazurski Smak,
  • 250 ml śmietanki UHT Łaciata 18%,
  • 100 ml białego wytrawnego wina,
  • 2 łyżki oliwy,
  • łyżka soku z oliwy,
  • łyżka soku z cytryny,
  • szafran,
  • płatki chili,
  • biały pieprz,
  • sól.

Jak przygotować rybę pieczoną z warzywami?

  1. Żaroodporne naczynie wysmarowałam masłem, nastawiłam piekarnik na 180 stopni.
  2. Pieczarki oczyściłam i pokroiłam, dymkę poszatkowałam, a całość podsmażyłam na oliwie i maśle.
  3. Filety z dorsza umyłam i osuszyłam, oprószyłam je solą i pieprzem i ułożyłam w naczyniu do zapiekania.
  4. W rondelku podgrzałam wino z nitkami szafranu. Dodałam śmietankę oraz sok z cytryny.
  5. Kiedy sos się zagotował, zdjęłam go z ognia i zalałam nim dorsza.
  6. Rybę wstawiłam do piekarnika i piekłam 15 minut.

Więcej pomysłów znajdziesz na stronie Najlepsze w Kuchni

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni