Wyśmienita sałatka z rzodkiewką i jajkami przepiórczymi. Chrupiąca, lekka i przepyszna. Efektowna przystawka na Wielkanoc

Materiał promocyjny SM Mlekpol
Sałatka z rzodkiewką to lekka i chrupiąca przystawka na Wielkanoc. Na kolejnych zdjęciach zobaczysz, jak krok po kroku przygotować sałatkę. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Sałatka z rzodkiewką to lekka i chrupiąca przystawka na Wielkanoc. Na kolejnych zdjęciach zobaczysz, jak krok po kroku przygotować sałatkę. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Karolina Głogowska
Lekka i chrupiąca sałatka z rzodkiewką i jajkami przepiórczymi będzie pięknie wyglądać na wielkanocnym stole. Jest bardzo smaczna i efektowna, a do tego łatwo ją przygotować. Idealna na wiosnę i rodzinne spotkania. Sprawdź nasz przepis i wypróbuj wspaniałą przystawkę na Wielkanoc.

W skrócie

Na Wielkanocnym stole króluje żurek, biała kiełbasa, babki oraz mazurki. Oprócz tradycyjnych potraw warto podać także coś lżejszego, jak np. przystawki na Wielkanoc lub sałatki. Jedną z takich propozycji jest sałatka z rzodkiewką, jajkami przepiórczymi i sosem śmietanowym. Jest łatwa do wykonania, przepyszna i pięknie się prezentuje na świątecznym stole. Rzodkiewka i groszek cukrowy sprawiają, że sałatka wielkanocna jest chrupiąca, a surimi dodaje jej ciekawego smaku. Całości dopełniają jajka przepiórcze i wyśmienity sos majonezowy z dodatkiem śmietanki. Wszystkie składniki są łatwo dostępne w dużych dyskontach i marketach, więc warto posmakować tej wiosennej sałatki na Wielkanoc.

W naszej galerii sprawdzisz, jak krok po kroku przygotować sałatkę z rzodkiewką i jajkami przepiórczymi.

reklama

Sałatka z rzodkiewką i jajkami przepiórczymi – lekka przystawka na Wielkanoc

Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 sałata rzymska,
  • garść rukoli,
  • pęczek rzodkiewek,
  • 10 jajek przepiórczych,
  • 100 g groszku mrożonego,
  • 100 g groszku cukrowego,
  • 6 kawałków surimi,
  • pęczek koperku.

Na sos śmietanowo-majonezowy:

  • 150 ml śmietanki UHT Łaciata 18%,
  • 2-3 łyżki majonezu,
  • łyżka soku z cytryny,
  • pół łyżeczki cukru,
  • sól, pieprz.

Jak przygotować sałatkę z rzodkiewką i jajkami przepiórczymi?

  1. Zaczęłam od przygotowania sosu. W miseczce wymieszałam majonez, śmietankę, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz. Po przygotowaniu sos wstawiłam do lodówki.
  2. W salaterce umieściłam porwaną sałatę lodową oraz rukolę.
  3. Groszek mrożony oraz cukrowy gotowałam przez 4 minuty, po czym odcedziłam i zostawiłam do ostudzenia.
  4. Jajka przepiórcze gotowałam na twardo przez 5 minut.
  5. Rzodkiewkę pokroiłam na plasterki, surimi w kostkę i dodałam do sałaty.
  6. Następnie dodałam groszek, całość polałam sosem śmietanowo-majonezowym i wymieszałam.
  7. Jajka przepiórcze są dość delikatne, więc dodałam je na końcu i jeszcze raz ostrożnie wymieszałam całość.
  8. Na koniec posypałam sałatkę posiekanym koperkiem.

Więcej inspiracji kulinarnych znajdziecie na stronie Najlepsze w kuchni

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni