Wiosenne desery
Oczywiście nie chodzi o to, by wszystkie przyrządzanie desery wiosną były fit. Możesz przyrządzić pyszne i lekkie desery, które będą większym grzeszkiem, niż ich fit odpowiedniki. Wiosną w deserach zdecydowanie królują owoce, szczególnie te sezonowe. Wiosną wracamy do deserów z rabarbarem oraz truskawkami.
Podpowiadamy, jak przygotować:
- Pudding chia
- Deser w pucharku na bazie mascarpone
- Ciasto z truskawkami i rabarbarem
Zrób zakupy bez wychodzenia z domu
kup teraz

Tchibo, kawa kapsułki Cafissimo Crema Rich Aroma, 96 kapsułek
Tchibo, kawa kapsułki Cafissimo Crema Rich Aroma, …
kup teraz

Lavazza, kawa ziarnista Expert Crema & Aroma, 1kg
Lavazza, kawa ziarnista Expert Crema & Aroma, 1kg
kup teraz

Nuno, kawa ziarnista Brazylia Sul De Minas, 1 kg
Nuno, kawa ziarnista Brazylia Sul De Minas, 1 kg
kup teraz

MK Cafe, Świeżo palona kawa ziarnista Brazil Crema 1kg
MK Cafe, Świeżo palona kawa ziarnista Brazil Crema…
kup teraz

Nuno, kawa ziarnista Classic Blend świeżo palona 72h, 1kg
Nuno, kawa ziarnista Classic Blend świeżo palona 7…
kup teraz

Lavazza, kawa ziarnista Bourbon Vending Intenso, 1 kg
Lavazza, kawa ziarnista Bourbon Vending Intenso, 1…
kup teraz

Kapsułki Dolce Gusto wielokrotnego użytku kawy 5szt
Kapsułki Dolce Gusto wielokrotnego użytku kawy 5sz…
kup teraz

Nuno, kawa ziarnista świeżo palona 72h, 6 x 200g
Nuno, kawa ziarnista świeżo palona 72h, 6 x 200g
kup teraz

Melitta, kawa ziarnista BellaCrema Speciale, 1 kg
Melitta, kawa ziarnista BellaCrema Speciale, 1 kg
kup teraz

Tchibo, kawa ziarnista Barista Caffe Crema, 2 x 1kg
Tchibo, kawa ziarnista Barista Caffe Crema, 2 x 1k…
kup teraz

Melitta, kawa ziarnista Bella Crema Selection des Jahres, 1kg
Melitta, kawa ziarnista Bella Crema Selection des …
kup teraz

Lavazza, kawa ziarnista Espresso Super Crema, 1 kg
Lavazza, kawa ziarnista Espresso Super Crema, 1 kg
kup teraz

Lavazza, kawa ziarnista Qualita Oro, 1kg
Lavazza, kawa ziarnista Qualita Oro, 1kg
kup teraz

Lavazza, kawa ziarnista Qualita Rossa, 1kg
Lavazza, kawa ziarnista Qualita Rossa, 1kg
Wiosenne desery – przepisy
- Pudding chia
To deser, który można przyrządzać na wiele sposobów. Podstawą jest baza – czyli nasiona chia z mlekiem. Łączyć możesz to z wieloma owocami, musami, orzechami itp. Pokochasz ten deser za jego prostotę i dobry smak. Atutem tego deseru jest również to, że za każdym razem możesz przygotowywać go na inny sposób, dzięki czemu jego smak nigdy Ci się nie znudzi. Owoce wybieraj sezonowe i koniecznie swoje ulubione. Ten deser spokojnie możemy zaliczyć do fit posiłków, które zaspokoją Twoją ochotę na słodkie.
Składniki bazy (2 porcje)
- 3 łyżki nasion chia
- 250 ml mleka (krowie lub roślinne)
- Słodzidło (opcjonalnie może być cukier, miód, ksylitol itd.)
Składniki wymieszaj ze sobą. Chia możesz zalać zimnym mlekiem, lub lekko go podgrzać, wtedy deser będzie szybciej gotowy i lepiej rozpuści się w nim np. cukier. Po wymieszaniu przełóż do szklanek lub pucharków i wstaw do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Im dłużej nasiona chia będą stały w mleku, tym bardziej napęcznieją a deser stanie się gesty.
Na pudding chia możesz wyłożyć owoce lub przygotować z nich mus i polać nim deser. Do tego możesz dodać ulubione orzechy, gorzką czekoladę lub wiórki kokosowe. Tu masz naprawdę dużą dowolność. Wybierz dodatki, które lubisz i wyłóż je na pudding chia. Smacznego!
- Deser w pucharku na bazie mascarpone
Tego deseru nie zaliczymy do fit przekąsek. Jednak jest bardzo lekki i świetnie sprawdzi się jako wiosenny deser.
Składniki (4 porcje)
- 200 g truskawek
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka jogurtu
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 80 g ciastek owsianych
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
Serek mascarpone wymieszaj z jogurtem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Truskawki i ciasteczka pokrój na mniejsze kawałki. Na dno szklanek lub pucharków układaj deser warstwami: 2 łyżki masy z mascarpone, połowa ciastek i truskawek, reszta masy z mascarpone i pozostałe ciastka i truskawki. Odstaw na godzinę do lodówki.
- Ciasto z truskawkami i rabarbarem
Dla miłośników ciast mamy przepis na lekkie ciasto z truskawkami i rabarbarem.
Składniki
- 4 jajka
- 220 g cukru
- Kostka masła
- 130 g mąki pszennej
- 160 g mąki ziemniaczanej
- 6 g proszku do pieczenia
- 3 łyżki śmietany 22%
- 1 kg truskawek
- 0,5 kg rabarbaru
- Cukier puder
Miękkie masło utrzyj z cukrem, dodawaj kolejno po jednym żółtku. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i śmietanę. Białka ubij na pianę i dodaj do masy. Blaszkę wysmaruj masłem i posyp delikatnie bułką tartą. Do blachy wylej masę i na wierzchu ułóż pokrojone na mniejsze kawałki truskawki oraz rabarbar. Piecz ok. 50 min w 170°C. Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem.
Zobacz inne wiosenne promocje
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?