Wafle z kajmakiem i kremem kakaowym. Prosty i pyszny deser, którym zajadaliśmy się w PRL. Poznaj przepisy na najlepsze masy do wafli

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Andruty z kajmakiem i innymi słodkimi masami były popularnym deserem w PRL
Andruty z kajmakiem i innymi słodkimi masami były popularnym deserem w PRL 123rf/tashka/zdjęcie ilustracyjne
Wafle z kajmakiem, mlekiem w proszku albo karmelem to deser, który wielu z nas pamięta z dzieciństwa. Wafle, na które wielu z nas mówiło andruty, łatwo było dostać w sklepach, w przeciwieństwie do różnych słodyczy. Nasze mamy i babcie robiły więc pyszne, domowe, słodkie masy, którymi przekładały wafle. Sprawdź, jak zrobić wafle z kajmakiem, mlekiem w proszku oraz masą z mleka skondensowanego.

W skrócie

Czy pamiętasz z dzieciństwa wafle przekładane masą czekoladową, z mleka skondensowanego lub kajmakiem? Był to bardzo popularny deser w latach 80., kiedy w sklepach trudno było dostać słodycze, a nasze mamy i babcie wymyślały cuda, żeby jakoś osłodzić dzieciom życie. W moich stronach na takie przekładane wafle mówiło się andruty. I jak się okazuje, ich historia sięga dużo dalej niż do PRL.

Andruty z kajmakiem, a także przekładane różnymi innymi masami jadało się na Kresach. Z kolei w Małopolsce wafle z masą czekoladową znane są jako tort Pischinger. Deser doczekał się wielu wariantów. W PRL popularne były m.in. wafle z mlekiem w proszku oraz z mlekiem skondensowanym. Znany jest także przepis na wafle z galaretką. Wszystkie rodzaje są pyszne i mają swoich zwolenników.

Dziś podam ci przepis na andruty, które robiła moja mama. Przekładała andruty na przemian kajmakiem oraz kakaową masą z mleka w proszku. Dowiesz się, jak zrobić domowy kajmak do wafli, a także krem czekoladowy i masę do wafli z mlekiem w proszku. Dzięki temu możesz za każdym razem podać inny, równie smaczny deser. Wystarczy, że kupisz duże opakowanie prostokątnych wafli lub andrutów, które przełożysz ulubioną masą.

Masa kajmakowa do wafli

  • pół kostki masła,
  • puszka masy kajmakowej lub domowego kremu kajmakowego,
  • pół cytryny,
  • kilka kropli olejku waniliowego lub esencja waniliowa.

Jak zrobić wafle z kajmakiem?

  1. W rondelku roztopiłam masło, dodałam masę kajmakową, a następnie sok z cytryny i esencję waniliową.
  2. Całość podgrzałam i mieszałam, aż składniki połączyły się na gładką masę.

Masa do wafli z mlekiem w proszku

  • 2 szklanki mleka w proszku,
  • kostka masła,
  • 3 łyżki kakao,
  • 2 łyżki cukru,
  • szklanka zwykłego mleka (lub roślinnego).

Jak zrobić wafle z mlekiem w proszku?

  1. W rondelku roztopiłam masło, dodałam kakao, szybko wymieszałam.
  2. Powoli wlewałam mleko, dodałam cukier i cały czas mieszałam.
  3. Zdjęłam z ognia i zostawiłam do ostudzenia.
  4. Gdy mleko czekoladowe ostygło, dodałam mleko w proszku i wymieszałam na gładką masę.

Masa do wafli z mlekiem skondensowanym

Składniki:

  • puszka mleka skondensowanego,
  • pół kostki masła.

Jak zrobić wafle z mlekiem skondensowanym?

  1. Puszkę z mlekiem skondensowanym wstawiłam do garnka, zalałam zimną wodą i gotowałam na małym ogniu przez 3 godziny. Wodę należy w tym czasie uzupełniać.
  2. Po ugotowaniu, wyjęłam puszkę i zostawiłam do przestudzenia.
  3. Masło utarłam na puch za pomocą miksera.
  4. Dodawałam po łyżce mleka skondensowanego.
  5. Wymieszałam całość na gładką masę.

Domowy karmel do wafli

  • 8 łyżek masła orzechowego,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 2 łyżki syropu klonowego.

Jak zrobić wafle z karmelem?

  1. W rondelku podgrzałam masło orzechowe, olej kokosowy i syrop klonowy.
  2. Mieszałam do uzyskania jednolitej masy.

Przygotuj opakowanie wafli i przełóż blaty przygotowaną masą. Możesz też użyć dwóch mas, ale lepiej nie łączyć wszystkich naraz, żeby deser nie był za słodki. Po przełożeniu delikatnie przyciśnij blaty i zostaw je w chłodnym miejscu. Możesz je włożyć do lodówki. Kiedy masy lekko stężeją, pokrój wafle na mniejsze kawałki. Przechowuj je w lodówce w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni