Czas na grilla! Sprawdzone przepisy na znakomite dania z rusztu: ziemniaki po szwedzku, pieczarki i pstrąg [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Macie ochotę na niebanalne dania z grilla? Zobaczcie przepisy!
Macie ochotę na niebanalne dania z grilla? Zobaczcie przepisy! Fot. materiały prasowe
Grill to świetny pomysł na spędzenie wspólnego czasu z rodziną i znajomymi. Szczególnie, że dania z grilla cieszą się niesłabnącą popularnością. Trudno się dziwić, gdyż wśród grillowanych pyszności każdy znajdzie coś dla siebie! Soczyste mięsa, delikatne ryby, a może chrupiące warzywa? Jest mnóstwo sposobów na to, by przygotowywane przez nas na grillu potrawy smakowały wyśmienicie. Wystarczy sięgnąć po sprawdzone przepisy – i… do dzieła!

Ziemniaki po szwedzku z grilla, a może szaszłyki z pieczarkami lub soczysty pstrąg? Zobaczcie przepisy i wybierzcie coś dla siebie na grillową ucztę!

Pieczone ziemniaki po szwedzku.
Pieczone ziemniaki po szwedzku. Fot. materiały prasowe

Pieczone ziemniaki po szwedzku [PRZEPIS]

Ziemniaki, ach ziemniaki! Czymże byłaby kuchnia polska bez Was? No właśnie – podobnie, jak i w innych tradycyjnych potrawach, tak i na grillu nie powinniśmy zapomnieć o tym smakowitym dodatku. W towarzystwie czosnku oraz mieszanki przypraw – ziemniaki odnajdą się doskonale. Będzie pysznie!

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków do pieczenia
  • 200 g Delmy Maślany smak 80% tłuszczu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ostry żółty ser
  • Przyprawy:
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki soli
  • szczypta ostrej papryki

Przygotowanie:
Wszystkie przyprawy utrzyj w moździerzu. Ziemniaki umyj, następnie ponacinaj bardzo gęsto (uważając, by całych ziemniaków nie przekroić na osobne części) i posyp przyprawami tak, by zioła dostały się do środka nacięć.
Połowę Delmy roztop w rondelku razem z obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Ziemniaki ułóż na folii aluminiowej, polej przygotowanym wcześniej tłuszczem z czosnkiem i zawiń dokładnie w folię.
Piecz na grillu (lub w piekarniku) około godziny, często obracając.
Przed podaniem rozwiń folię, połóż na każdym ziemniaku pozostałą Delmę i posyp tartym serem, który powinien się pod wpływem wysokiej temperatury nieco rozpuścić.
Gotowe!

Pstrągi z grilla.
Pstrągi z grilla. Fot. materiały prasowe

Pstrągi z grilla [PRZEPIS]

Nie powinniśmy zapominać, że na ruszcie równie świetnie czują się ryby. Między innymi niezwykle delikatny i aromatyczny pstrąg. Pstrąg będzie świetną alternatywą dla tłustszych mięs. Z pewnością zachwyci nas swoim wyjątkowym smakiem. Pstrąg doskonale komponuje się z cytryną i jogurtowym sosem na bazie czosnku. Koniecznie trzeba wypróbować!

Składniki:

  • 4 pstrągi
  • 1 duża cytryna
  • 6 łyżeczek Delmy Maślany smak 80% tłuszczu
  • sól, pieprz
  • zioła: oregano, melisa

Sos jogurtowy:

  • 200 ml gęstego jogurtu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Sprawione ryby dokładnie umyj, osusz papierowym ręcznikiem i natnij lekko w kilku miejscach. Następnie oprósz w środku i na zewnątrz solą i pieprzem.
Cytrynę pokrój w plastry. Zioła podziel na gałązki.
Do środka każdej ryby włóż łyżeczkę Delmy, plasterek cytryny i gałązkę ziół.
Ryby ułóż na gorącym grillu, posmaruj z wierzchu resztą Delmy i opiekaj z każdej strony po 5-10 minut.
W tym czasie przygotuj sos jogurtowy: ząbek czosnku obierz, przeciśnij przez praskę i wymieszaj z jogurtem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Upieczone pstrągi podawaj z sosem jogurtowym i grillowanymi warzywami.

Rozpocznij sezon grillowy

Materiały promocyjne partnera
Pieczarki z grilla.
Pieczarki z grilla. Fot. materiały prasowe

Pieczarki z grilla [PRZEPIS]

Na grillu nie powinno także zabraknąć warzyw. Co grillujemy? Oprócz wspomnianych już wcześniej ziemniaków, na grillu doskonale sprawdzą się również inne warzywne smakołyki – cebula, cukinia, bakłażan, papryka, czy pyszne pieczarki. Co kto lubi! Takie grillowane warzywa to świetna alternatywa dla mięsa, ale także doskonały dodatek do pozostałych dań. Oto przepis na oryginalną, faszerowaną przekąskę – w formie ulubionych szaszłyków.

Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 2 czerwone cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 50 g Delmy Maślany smak 80% tłuszczu

Przyprawy:

  • tymianek
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • patyki do szaszłyków

Przygotowanie:
Patyki do szaszłyków włóż na 20 minut do wody, by namokły.
Pieczarki umyj, osusz, odetnij zbyt długie ogonki. Cebulę obierz, pokrój w ćwiartki i podziel na warstwy.
Na patyczki nadziewaj na przemian pieczarki i kawałki cebuli.
Delmę roztop w rondelku i wymieszaj z obranym i posiekanym czosnkiem i listkami tymianku.
Szaszłyki polej tak przygotowaną Delmą i smaż na grillu, aż pieczarki staną się rumiane.
Przed podaniem oprósz solą, pieprzem i świeżym tymiankiem.

Smacznego grillowania!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Herbata z płatków dzikiej róży

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Czas na grilla! Sprawdzone przepisy na znakomite dania z rusztu: ziemniaki po szwedzku, pieczarki i pstrąg [PRZEPISY] - Gazeta Krakowska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.