Masz resztki wędlin po świętach? Przygotuj tę zapiekankę – wszyscy będą prosić o dokładkę. Idealny sposób na niezmarnowanie szynki

Anna Daniluk
Po świątecznym ucztowaniu wykorzystaj resztki domowych wędlin, w tym szynki i kiełbas do zrobienia sycącej zapiekanki na bazie makaronu. Po prostu pyszne!
Po świątecznym ucztowaniu wykorzystaj resztki domowych wędlin, w tym szynki i kiełbas do zrobienia sycącej zapiekanki na bazie makaronu. Po prostu pyszne! timolina/freepik.com/zdjęcie ilustracyjne
Co zrobić z poświątecznymi resztkami wędlin? Zamiast wyrzucać, zamień je w pyszny i sycący obiad. Nasza propozycja to ekspresowa zapiekanka makaronowa, która w mgnieniu oka znika z talerzy. Dodaj do niej starty ser i resztki warzyw, a przekonasz się, jak niewiele trzeba, by stworzyć kulinarne cudo. Poznaj nasz przepis na zapiekankę, która udowadnia, że zero waste może być naprawdę smaczne!

W skrócie

Najważniejsze w przygotowaniu zapiekanki z resztek wędlin jest korzystanie z mięsa, które nadal nadaje się do spożycia. Nie jest zepsute, wciąż dobrze wygląda i pachnie. To danie w szczególności służy użyciu pojedynczych kawałków mięsa, z którym najczęściej nie wiadomo, co zrobić. Jeśli szynka obeschnie, można namoczyć ją we wrzątku, aby nabrała odpowiedniej tekstury. Poznaj przepis na prostą i sycącą zapiekankę makaronową idealną na poświąteczny obiad.

Zapiekanka z resztek wędlin – prosty przepis na obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 200 g makaronu penne, kokardek lub świderków,
  • 200 g resztek wędlin (wieprzowej, drobiowej, wołowej),
  • 4 ząbki czosnku,
  • 200 ml śmietanki 18 lub 12 procent,
  • 100 g sera gouda,
  • 1 papryka,
  • 1 cebula,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • szczypta soli,
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki.

Opcjonalnie:

  • 20 g startego sera na wierzch,
  • 10 g posiekanego szczypiorku,
  • 10 g posiekanej natki pietruszki.

Jak zrobić zapiekankę z resztek wędlin?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku ugotowałam makaron z łyżeczką soli na sposób al dente.
  2. Ugotowany makaron odcedziłam.
  3. Resztki wędlin, cebulę i paprykę pokroiłam w kostkę.
  4. Jajka rozbiłam do szklanej miski, dolałam śmietankę, doprawiłam solą, pieprzem, obranymi i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, ziołami i startym serem.
  5. Dodałam pokrojoną wędlinę z warzywami i wymieszałam.
  6. Ugotowany makaron połączyłam z masą jajeczno-śmietankową.
  7. Naczynie żaroodporne wysmarowałam masłem, obsypałam bułką tartą i przełożyłam do niej makaron.
  8. Makaron wyrównałam w naczyniu żaroodpornym i piekłam w 180° Celsjusza przez 25-30 minut do momentu zarumienienia.
  9. Przed końcem pieczenia zapiekankę z resztkami wędlin można posypać dodatkową porcją startego sera.
  10. Przed podaniem zapiekankę można posypać posiekaną natką pietruszki lub szczypiorku.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni