Tradycyjny dżem z agrestu to hit w moim domu. Z przepisu babci wychodzi słodki i bardzo aromatyczny. Idealny dżem do naleśników i ciast

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Dżem z agrestu to nieco zapomniany słodki dodatek do wielu dań
Dżem z agrestu to nieco zapomniany słodki dodatek do wielu dań 123rf/handmadepictures/zdjęcie ilustracyjne
Agrest to pyszny owoc, z którego można robić doskonałe dżemy, konfitury oraz inne przetwory. Zrobione z dojrzałych owoców są słodkie, pyszne i bardzo aromatyczne. Doskonale pasują jako dodatek do chleba, naleśników, placków i ciast. Wypróbuj tradycyjny przepis na dżem z agrestu i sprawdź, jak łatwo go zrobić.

W skrócie:

Owoce agrestu oraz ich słodko-kwaśny smak kojarzą mi się z dzieciństwem. Moja babcia miała ogród, w którym oprócz wielu owoców i warzyw, rósł właśnie agrest. Babcia mówiła na niego po kociewsku "angryst". Najczęściej jadłam go prosto z krzaczka, często jeszcze niezupełnie dojrzały. Babcia robiła z niego także ciasta, dżemy i galaretki. Czasem mroziła całe owoce i następnego dnia miałam do jedzenia pyszne, naturalne „landrynki” agrestowe. Dziś ten owoc jest nieco zapomniany, a szkoda. To tani i łatwo dostępny smakołyk, o cennych właściwościach zdrowotnych, który można przygotować na wiele sposobów. Dziś podzielę się z tobą przepisem mojej babci na dżem z agrestu. Robiła go zawsze z bardzo dojrzałych owoców, dzięki czemu jego smak był słodki oraz intensywny. Ważne jest to, aby po ugotowaniu nalać dżem tylko do ¾ wysokości słoika. Owoce będą bowiem pęcznieć podczas pasteryzowania.

Dżem z agrestu – tradycyjny przepis

Czas przygotowania: 40 minut

Porcja: 4 słoiki półlitrowe

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 kg dojrzałego agrestu,

  • 450 g cukru,

  • 250 ml wody.

Jak zrobić dżem z agrestu?

  1. Najpierw przygotowałam słodki syrop. W dużym garnku zagotowałam wodę z cukrem. Gotowałam powoli i zbierałam łyżką szum, który powstawał na wierzchu. Syrop jest gotowy wówczas, gdy przestanie zbierać się szum. Dopiero wtedy można wrzucić do niego owoce.

  2. Gdy syrop się gotował, umyłam agrest i ostrożnie odkroiłam nożykiem korzonki.

  3. Owoce wrzuciłam w całości do gorącego syropu, zagotowałam.

  4. Dżem gotowałam na małym ogniu 25 minut. Możesz sprawdzić, czy jest dobry, jeśli nabierzesz go na łyżkę i nie będzie spływać z niej woda.

  5. Dżemem napełniłam wyparzone słoiki do ¾ wysokości. Zakręciłam.

  6. W osobnym, dużym garnku umieściłam szmatkę, ustawiłam na niej słoiki. Wlałam wodę do połowy wysokości słoików i gotowałam 10 minut.

  7. Słoiki wyjęłam i ustawiłam do góry dnem na suchej szmatce do ostudzenia.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni