Tradycyjne warmińskie dzyndzałki. Ich sekret tkwi w pysznym farszu. Zjesz raz i od razu się zakochasz. Sprawdź prosty przepis

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Dzyndzałki ze skrzeczką, czyli pierogi z okrasą to tradycyjne danie kuchni warmińskiej. Najczęściej przygotowuje się do nich farsz z surowej wołowiny. Dzyndzałki wrzuca się na wrzątek, a mięso puszcza w środku sok, z którego powstaje pyszny rosół. To dlatego lepiej nie kroić dzyndzałków podczas jedzenia, tylko zajadać je w całości. Niebo w ustach!

W skrócie:

Pod uroczą nazwą dzyndzałki kryją się smakowite pierogi, znane z kuchni regionalnej Warmii i Mazur. Skąd taka nazwa? Tradycyjnie skleja się je nieco inaczej niż zwykłe pierogi, tworząc coś, co przypomina kształtem dzwonki, czyli właśnie dzyndzałki. Niewielkie pierożki łatwiej zjeść bez krojenia. A lepiej ich nie kroić, bo stracimy pyszny rosołek, który powstaje z mięsa podczas gotowania pierogów. Kolejny sekret tej pysznej potrawy tkwi w farszu. Dzyndzałki można bowiem przygotować z hreczką, czyli kaszą gryczaną lub bardziej odświętnie – z mięsem wołowym. Oczywiście na koniec należy podać do nich skrzeczkę, czyli okrasę ze słoniki i cebulki. Całość nie jest trudna do przygotowania, choć wymaga nieco wprawy w lepieniu pierogów. Warto jednak wypróbować to danie, ponieważ dzyndzałki smakują naprawdę wyjątkowo.

Dzyndzałki warmińskie – przepis na regionalne pierogi z mięsem wołowym

Czas przygotowania: 45 minut

Porcja: 4-5 osób

Poziom trudności: średni

Składniki:

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,

  • kubek gorącej wody,

  • 1 jajko,

  • łyżeczka oleju,

  • sól.

Na farsz do dzyndzałków:

  • 400 g mielonego mięsa wołowego,

  • 100 g boczku,

  • 1 cebula,

  • 2 ząbki czosnku,

  • łyżeczka majeranku,

  • jajko,

  • sól, pieprz.

Jak zrobić tradycyjne warmińskie dzyndzałki?

  1. Zmieloną wołowinę wymieszałam z posiekanym boczkiem, cebulą i czosnkiem. Dodałam jajko, przyprawy i wymieszałam wszystko na jednolitą masę.

  2. Mąkę przesiałam do miski, dodałam sól, jajko i olej. Zagniotłam ciasto i stopniowo dodawałam gorącą wodę. Wyrobiłam ciasto, przykryłam ściereczką i zostawiłam na 15 minut.

  3. Na stolnicę wysypałam mąkę. Wyłożyłam ciasto, rozwałkowałam i wykroiłam szklanką krążki.

  4. Na każdy krążek kładłam farsz i zlepiłam pierożek.

  5. Dzyndzałki wrzucałam partiami na osolony wrzątek. Gotowałam 8 minut od wypłynięcia na powierzchnię.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni