Tradycyjne warmińskie dzyndzałki. Ich sekret tkwi w pysznym farszu. Zjesz raz i od razu się zakochasz. Sprawdź prosty przepis

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Dzyndzałki ze skrzeczką, czyli pierogi z okrasą to tradycyjne danie kuchni warmińskiej. Najczęściej przygotowuje się do nich farsz z surowej wołowiny. Dzyndzałki wrzuca się na wrzątek, a mięso puszcza w środku sok, z którego powstaje pyszny rosół. To dlatego lepiej nie kroić dzyndzałków podczas jedzenia, tylko zajadać je w całości. Niebo w ustach!

W skrócie:

Pod uroczą nazwą dzyndzałki kryją się smakowite pierogi, znane z kuchni regionalnej Warmii i Mazur. Skąd taka nazwa? Tradycyjnie skleja się je nieco inaczej niż zwykłe pierogi, tworząc coś, co przypomina kształtem dzwonki, czyli właśnie dzyndzałki. Niewielkie pierożki łatwiej zjeść bez krojenia. A lepiej ich nie kroić, bo stracimy pyszny rosołek, który powstaje z mięsa podczas gotowania pierogów. Kolejny sekret tej pysznej potrawy tkwi w farszu. Dzyndzałki można bowiem przygotować z hreczką, czyli kaszą gryczaną lub bardziej odświętnie – z mięsem wołowym. Oczywiście na koniec należy podać do nich skrzeczkę, czyli okrasę ze słoniki i cebulki. Całość nie jest trudna do przygotowania, choć wymaga nieco wprawy w lepieniu pierogów. Warto jednak wypróbować to danie, ponieważ dzyndzałki smakują naprawdę wyjątkowo.

Dzyndzałki warmińskie – przepis na regionalne pierogi z mięsem wołowym

Czas przygotowania: 45 minut

Porcja: 4-5 osób

Poziom trudności: średni

Składniki:

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,

  • kubek gorącej wody,

  • 1 jajko,

  • łyżeczka oleju,

  • sól.

Na farsz do dzyndzałków:

  • 400 g mielonego mięsa wołowego,

  • 100 g boczku,

  • 1 cebula,

  • 2 ząbki czosnku,

  • łyżeczka majeranku,

  • jajko,

  • sól, pieprz.

Jak zrobić tradycyjne warmińskie dzyndzałki?

  1. Zmieloną wołowinę wymieszałam z posiekanym boczkiem, cebulą i czosnkiem. Dodałam jajko, przyprawy i wymieszałam wszystko na jednolitą masę.

  2. Mąkę przesiałam do miski, dodałam sól, jajko i olej. Zagniotłam ciasto i stopniowo dodawałam gorącą wodę. Wyrobiłam ciasto, przykryłam ściereczką i zostawiłam na 15 minut.

  3. Na stolnicę wysypałam mąkę. Wyłożyłam ciasto, rozwałkowałam i wykroiłam szklanką krążki.

  4. Na każdy krążek kładłam farsz i zlepiłam pierożek.

  5. Dzyndzałki wrzucałam partiami na osolony wrzątek. Gotowałam 8 minut od wypłynięcia na powierzchnię.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni