Tradycyjne ciasto na uszka. Niezawodny przepis na wigilijne danie. Jeden składnik sprawia, że uszka do barszczu stają się delikatne

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Tradycyjne uszka do barszczu lub innej zupy można faszerować suszonymi grzybami albo kapustą z grzybami.
Tradycyjne uszka do barszczu lub innej zupy można faszerować suszonymi grzybami albo kapustą z grzybami. zi3000/Getty Images
Na wigilijną wieczerzę tradycyjnie przyrządza się uszka z grzybami, które podawane są z barszczem na zakwasie buraczanym. Przepis na ciasto na uszka jest prosty, szybki i tani w przygotowaniu. By wyszło idealnie, potrzeba tylko trzech składników. Zobacz przepis na szybkie ciasto na uszka do barszczu.

W skrócie

Ciasto na uszka nie wymaga skomplikowanych i trudno dostępnych składników. Najważniejsza jest napowietrzona mąka pszenna oraz bardzo ciepła woda, która nada ciastu delikatności. Zobacz przepis na miękkie ciasto na uszka.

Ciasto na uszka – przepis na Wigilię

Czas przygotowania: 1,5 godziny (w tym 20 min na ciasta na uszka),
Porcja: na około 70 uszek.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 60 ml ciepłej wody,
  • szczypta soli,
    opcjonalnie:
  • 1 jajko,
  • 10 ml oleju roślinnego.

Jak zrobić ciasto na uszka?

  1. Z przesianej mąki pszennej, ciepłej wody i soli należy zagnieść zwarte ciasto.
  2. Opcjonalnie można dodać 1 jajko i olej roślinny.
  3. Gotowe ciasto na uszka powinno być elastyczne.
  4. Można odłożyć je na 10-20 minut, aby uwodnił się gluten i dzięki temu było delikatniejsze.
  5. Następnie ciasto należy cienko rozwałkować, wykrawać z niego kółka lub wycinać kwadraty.
  6. Potem trzeba faszerować je nadzieniem z grzybów lub z kiszonej kapusty, a następnie zlepiać na kształt uszek.

Ciasto na uszka: z jajkiem czy bez

Tradycyjnie ciasto na uszka i na pierogi nie zawierało w składzie jajek. Wystarczyło przesiać mąkę pszenną typu 450-500 i używać gorącej wody do zarabiania. Warto wiedzieć, że dodatek jajka sprawi, że ciasto będzie twardsze. Ciasto na uszka wykonane z mąki, wody i soli będzie natomiast elastyczne. Takie ciasto na uszka będzie też łatwe do rozwałkowania i formowania pożądanego kształtu.

To samo ciasto na uszka i na pierogi

Aby ułatwić i przyspieszyć sobie planowanie dań na wieczerzę wigilijną, można zrobić to samo ciasto na uszka i na pierogi. Jedynie pierogi powinny być wykrawane większą szklanką lub wykrawaczką. Do ciasta na pierogi można dodać żółtko, aby stało się bardziej wyraziste w smaku.

Uszka z mięsem

Zgodnie z panującymi zwyczajami w uszka wigilijne przygotowuje się z dodatkiem suszonych grzybów doprawionych podsmażoną cebulą. W Boże Narodzenie i w drugi dzień Świąt można zrobić uszka z mięsem. W takiej wersji będą świetnie smakować do barszczu z buraków.

Nie tylko uszka na Wigilię

Smakosze wigilijnych potraw z pewnością będą zachwyceni pierogami z soczewicą albo tradycyjnymi pierogami z kapustą i grzybami. Na Wigilię można też przyrządzić pierogi na słodko, czyli faszerowane masą makową lub słodkim twarogiem.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera

Schab po cygańsku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie