Ten przepis na kawę mrożoną jest hitem Internetu. Wypróbowałam go i podaję najlepsze proporcje oraz wskazówki. To będzie przebój lata

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Mrożona kawa to idealny napój na upały
Mrożona kawa to idealny napój na upały Karolina Głogowska
Jeśli lubisz kawę mrożoną, koniecznie wypróbuj ten sposób na pyszny, zimny napój. To przepis, który właśnie podbija Internet i z pewnością będzie hitem lata. Jest prosty do wykonania, trzeba jednak trzymać się wskazówek. Efekt zachwyca i zrobi duże wrażenie na gościach, których poczęstujesz tą pyszną kawą mrożoną.

W skrócie:

Przepis na kawę dalgona (inaczej kawę po koreańsku) powraca właśnie w wielkim stylu – tym razem na zimno. Wystarczy spojrzeć na apetycznie wyglądające zdjęcia i filmy w mediach społecznościowych, by mieć pewność, że mrożona dalgona będzie hitem lata. Mnie zachęciła tak bardzo, że postanowiłam wypróbować przepis. Nie obyło się bez błędów i kilku prób, ale dzięki temu mogę ci podać najlepsze proporcje oraz wskazówki, którymi niestety większość tiktokerów nie zawraca sobie głowy.

Sekret dalgony tkwi w piance, którą ubijamy na sztywno z kawy, wody i cukru. Następnie całość dopełnia się mlekiem. Pianka, a właściwie mus kawowy, wygląda niezwykle zachęcająco i świetnie smakuje. W przypadku kawy mrożonej robi się podobnie, przy czym mus kawowy można zrobić na trzy sposoby. Za pomocą spieniacza, małego sitka oraz w malakserze. Ten trzeci jest najprostszy, najszybszy i zdecydowanie go polecam. Próbowałam także metody z sitkiem (należy ubijać nim kawę jak trzepaczką), ale nawet po 10 minutach nie uzyskałam pożądanego efektu. Widziałam także film, na którym kawę wsypano do malaksera razem z kostkami lodu. To dobre rozwiązanie, o ile masz mikser, który może siekać lód. Ważna wskazówka – mocno trzymaj pokrywkę. Ja za pierwszym razem tego nie zrobiłam i pół mojej kuchni po sekundzie było obryzgane kawą z cukrem. Poniżej podaję za to najpewniejszy sposób ze sprawdzonymi proporcjami.

Mus kawowy najłatwiej zrobić za pomocą miksera
Mus kawowy najłatwiej zrobić za pomocą miksera Karolina Głogowska

Kawa dalgona na zimno – przepis na kawę mrożoną

Czas przygotowania: 10 minut

Porcja: 2 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,

  • 100 ml gorącej wody,

  • łyżka cukru,

  • łyżeczka kakao,

  • kostki lodu,

  • 100 mleka.

Jak zrobić mrożoną kawę dalgona?

  1. Do malaksera wsypałam kawę, cukier, kakao i dolałam wodę.

  2. Całość miksowałam ok. 2 minuty do uzyskania sztywnej pianki.

  3. Do szklanek włożyłam kostki lodu.

  4. Łyżką przełożyłam do szklanek ubity mus kawowy.

  5. Dopełniłam zimnym mlekiem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni