Tatar ze śledzia na karnawał i ostatki. Przepis na fantastyczną przekąskę, którą możesz zrobić na ostatnią chwilę

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Tatar ze śledzia jest wyrazisty w smaku i bardzo smaczny. Zobacz, jak przygotować taką przekąskę. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Tatar ze śledzia jest wyrazisty w smaku i bardzo smaczny. Zobacz, jak przygotować taką przekąskę. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Na karnawałowe przyjęcia i ostatki warto podać szybkie do przygotowania przekąski. Mam dla ciebie przepis na tatar ze śledzia z grzybkami, cebulką i odrobiną sosu curry. Takie danie zrobisz szybko i bez problemu, na 10 minut przed wizytą gości. Przekonaj się, jak rewelacyjnie smakuje i wypróbuj przepis na tatar śledziowy.

W skrócie:

Tatar ze śledzia to pyszna wersja znanego przysmaku. Drobno posiekane filety śledziowe wymieszane są z marynowanymi grzybkami, cebulką i ogórkiem konserwowym. Proponuję doprawić całość musztardą francuską ziarnistą, która nada potrawie nieco ostrości oraz podać z sosem curry. Warto użyć gotowych filetów w oleju, to zaoszczędzi nam czas. Jeśli jednak wolisz śledzie z solanki, pamiętaj, by je najpierw dobrze wypłukać i moczyć w wodzie i mleku. Taka przekąska świeżenie sprawdzi się na ostatki i spotkania z bliskimi.

Przepis na tatar ze śledzia

czas przygotowania: 10 minut
porcja: dla 2 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 2 filety śledziowe w oleju,
  • pół małej cebuli,
  • 4 marynowane grzyby np. pieczarki,
  • 1 ogórek konserwowy,
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej lub innej ostrej musztardy,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżeczka przyprawy curry,
  • opcjonalnie: plasterek cytryny, marynowana papryka, ostra papryczka jalapeno, szczypiorek.

Jak zrobić tatar ze śledzia?

  1. Śledzie wyjmij z oleju i drobno posiekaj. Przełóż do miseczki.
  2. Następnie posiekaj drobno grzybki, ogórka i cebulę.
  3. Połącz całość, dodaj musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj.
  4. Przełóż tatar do małych miseczek i nieco ugnieć - warto wyłożyć miseczki folią spożywczą, by później bez problemu przełożyć je na talerz.
  5. Wymieszaj śmietanę z curry i połóż odrobinę na wierzchu tatara.
  6. Udekoruj tatar szczypiorkiem, cytryną, marynowaną papryką lub grzybkami.
Tatar ze śledzia jest wyrazisty w smaku i bardzo smaczny. Zobacz, jak przygotować taką przekąskę. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Tatar ze śledzia na karnawał i ostatki. Przepis na fantastyc...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Gotuj smacznie i zdrowo!

kup najtaniej

Gerlach

Gerlach Antica Zestaw Chochli Połysk 2El

65,00 zł

kup najtaniej

Westmark

Westmark Szczypce Kuchenne (31 cm)

18,99 zł

kup najtaniej

Excellent Houseware

Excellent Houseware Stolnica bambusowa DOMOWE WYPIEKI 88087

73,07 zł

kup najtaniej

Florina

Florina Łyżka Cedzakowa Professional

13,00 zł

kup najtaniej

Tefal

Tefal TŁUCZEK DO ZIEMNIAKÓW 274471

14,93 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie