Fenomenalny tatar ze śledzia na ostatki i inne imprezy. Oryginalny przepis na fantastyczną przekąskę. Do zrobienia na ostatnią chwilę

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Tatar ze śledzia jest wyrazisty w smaku i bardzo smaczny. Zobacz, jak przygotować taką przekąskę. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Tatar ze śledzia jest wyrazisty w smaku i bardzo smaczny. Zobacz, jak przygotować taką przekąskę. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Na karnawałowe przyjęcia i ostatki warto podać szybkie do przygotowania przekąski. Mam dla ciebie przepis na tatar ze śledzia z grzybkami, cebulką i odrobiną sosu curry. Takie danie zrobisz szybko i bez problemu, na 10 minut przed wizytą gości. Przekonaj się, jak rewelacyjnie smakuje i wypróbuj przepis na tatar śledziowy.

W skrócie:

Tatar ze śledzia to pyszna wersja znanego przysmaku. Drobno posiekane filety śledziowe wymieszane są z marynowanymi grzybkami, cebulką i ogórkiem konserwowym. Proponuję doprawić całość musztardą francuską ziarnistą, która nada potrawie nieco ostrości oraz podać z sosem curry. Warto użyć gotowych filetów w oleju, to zaoszczędzi nam czas. Jeśli jednak wolisz śledzie z solanki, pamiętaj, by je najpierw dobrze wypłukać i moczyć w wodzie i mleku. Taka przekąska świeżenie sprawdzi się na ostatki i spotkania z bliskimi.

Przepis na tatar ze śledzia

czas przygotowania: 10 minut
porcja: dla 2 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 2 filety śledziowe w oleju,
  • pół małej cebuli,
  • 4 marynowane grzyby np. pieczarki,
  • 1 ogórek konserwowy,
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej lub innej ostrej musztardy,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżeczka przyprawy curry,
  • opcjonalnie: plasterek cytryny, marynowana papryka, ostra papryczka jalapeno, szczypiorek.

Jak zrobić tatar ze śledzia?

  1. Śledzie wyjmij z oleju i drobno posiekaj. Przełóż do miseczki.
  2. Następnie posiekaj drobno grzybki, ogórka i cebulę.
  3. Połącz całość, dodaj musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj.
  4. Przełóż tatar do małych miseczek i nieco ugnieć - warto wyłożyć miseczki folią spożywczą, by później bez problemu przełożyć je na talerz.
  5. Wymieszaj śmietanę z curry i połóż odrobinę na wierzchu tatara.
  6. Udekoruj tatar szczypiorkiem, cytryną, marynowaną papryką lub grzybkami.
Tatar ze śledzia jest wyrazisty w smaku i bardzo smaczny. Zobacz, jak przygotować taką przekąskę. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Fenomenalny tatar ze śledzia na ostatki i inne imprezy. Oryg...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Gotuj smacznie i zdrowo!

Materiały promocyjne partnera
od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!