Tania zupa dziadowska jak z PRL-u. Poznaj przepis na sycący posiłek bez wydawania fortuny. Takiej jeszcze nie jedliście

Anna Daniluk
Domowa zupa dziadowska to sycący posiłek, dzięki zawartości kaszy perłowej i fasoli.
Domowa zupa dziadowska to sycący posiłek, dzięki zawartości kaszy perłowej i fasoli. Getty Images/intek1/zdjęcie ilustracyjne
Zupa dziadowska to pomysł na sycący posiłek wypełniony tanimi warzywami korzeniowymi, kaszą i fasolą. Taki budżetowy posiłek dla całej rodziny pochodzi z czasów młodości naszych mam i babć. Przepis nawiązuje do receptury zawartej w popularnej książce kucharskiej znanej w czasach PRL-u. Poznaj przepis na zupę dziadowską dla całej rodziny.

W skrócie

Zupa dziadowska nazwę zawdzięcza łatwo dostępnym i tanim składnikom, które można było nabyć w sklepie spożywczym lub na targu.Ta zupa jest ugotowana bez tzw. wkładki mięsnej, więc stąd sugestia, że jest to danie uboższe w składniki niż np.: krupnik gotowany na żeberkach. Jednak sama zupa dziadowska zagęszczona jest słoniną, więc nie jest to danie wegańskie, pomimo użycia roślin strączkowych i kaszy. Poniższy przepis inspirowany jest daniem zawartym w książce „Kuchnia oszczędnej gospodyni” autorstwa Barbary Bytnerowiczowej opublikowanej w 1985 roku.

Zupa dziadowska – przepis na tani posiłek

Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 30-40 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 50 g fasoli perłowej ze słoika lub puszki,
  • 250 g włoszczyzny,
  • 1 1/2 l wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 50 g kaszy perłowej,
  • 2 łyżki oleju.

Zacierka:

  • 100 g mąki,
  • 1 jajko.

Zasmażka:

  • 30 g słoniny lub masła,
  • 10 g mąki pszennej.

Do podania:

  • 20 g posiekanej natki pietruszki

Jak zrobić zupę dziadowską?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku fasolę przepłucz pod bieżącą wodą. Można także przepłukać fasolę, moczyć przez noc w wodzie, a następnie ugotować do miękkości.
  2. Włoszczyznę umyj, obierz, dokładnie oczyść i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. W garnku z grubym dnem wlej olej, wrzuć warzywa i chwilę przesmaż, aż zaczną przyjemnie pachnieć.
  4. Warzywa zalej wodą, wsyp kaszę perłową, dopraw solą i gotuj, aż składniki będą miękkie. Trwa to około 12 minut.
  5. Następnie wrzuć fasolę. Z mąki, jajka i łyżki zimnej wody zrób zacierkę i wlej ją do zupy do zagotowania.
  6. Na koniec zupę zaciągnij złotą zasmażką, przyrządzano ze słoniny i mąki. Zagęszczoną zupę zagotuj i przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.

Dodatki do zupy dziadowskiej

Oryginalny przepis poza solą nie korzystał z przypraw. Podczas gotowania warto urozmaicić jej smak liściem laurowym, zielem angielskim i szczyptą lubczyku. Warto ją także zaostrzyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Ponadto tak jak krupnik można doprawić pieprzem ziołowym, który nada jej wyjątkowego aromatu.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Mamy nadzieję, że ten przepis zainspiruje cię do stworzenie własnej wersji domowej zupy.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni