Szybki mazurek z migdałami na Wielkanoc. Poznaj prosty przysmak do kawy. Koleżanki proszą o ten przepis

Materiał promocyjny SM Mlekpol
Domowy i szybki mazurek z migdałami zrobisz w ciągu godziny.
Domowy i szybki mazurek z migdałami zrobisz w ciągu godziny. Getty Images/zi3000/zdjęcie ilustracyjne
Mazurek nie musi być bardzo skomplikowanym wypiekiem. Jego przygotowanie będzie jeszcze łatwiejsze, gdy skorzystasz z gotowej masy krówkowej. Dzięki temu ciasto nabierze kajmakowego smaku i będzie jeszcze bardziej pachnieć masłem. Zazwyczaj robię je z masłem extra, które gwarantuje idealną kruchość spodu. Tak przygotowany rozpływa się w ustach, a koleżanki pytają o przepis.

W skrócie

Klasyczny mazurek przygotowywany jest na kruchym spodzie z zimnym masłem. Dzięki temu ciasto pięknie pachnie i niezwykle smakuje. Na święta wielkanocne takie słodkości przygotowywały nasze babcie. Jednak one same gotowały masę krówkową, która powstawała ze śmietany, masła i cukru. Współcześnie można znacznie przyspieszyć ten proces, używając masy kajmakowej w puszce. Ponadto gotowy mazurek warto ozdobić kandyzowanymi owocami lub polać czekoladą w fantazyjne wzorki. Zachęcam, aby na wierzchu mazurka ułożyć z migdałów różnorodne kształty np.: kwiatki lub uformować je na kształt wiosennych bazi. Poznaj prosty przepis na mazurek z migdałami.

Mazurek z migdałami – przepis na Wielkanoc

Liczba porcji: dla 8 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopie trudności: łatwy.

reklama

Składniki:

  • 100 g masła Łaciate,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 1 puszka masy krówkowej,
  • 200 g płatków migdałowych,
  • 50 g gorzkiej czekolady.

Jak zrobić mazurka z migdałami?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku zimne masło posiekałam i połączyłam z majonezem, przesianą mąką pszenną i cukrem.
  2. Wszystkie składniki mieszałam do momentu uzyskania gładkiej kuli ciasta.
  3. Prostokątną blaszkę wysmarowałam masłem, dokładnie wylepiłam ciastem i nakłułam widelcem w kilku miejscach.
  4. Ciasto wstawiłam do lodówki do najzimniejszej części lodówki.
  5. W tym czasie piekarnik nagrzałam do 180° Celsjusza z funkcją termoobiegu.
  6. Ciasto na mazurek z migdałami wyjęłam z lodówki i wstawiłam do piekarnika.
  7. Piekłam przez 20 minut, aż spód mazurka będzie rumiany i zacznie odstawać od formy.
  8. W trakcie pieczenia spodu w małym garnku rozpuściłam masę krówkową.
  9. Płynną masę po kilku minutowym wystudzeniu przelałam na upieczony spód.
  10. Dokładnie rozprowadziłam po kruchym cieście.
  11. Gorzką czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej do uzyskania gęstej i płynnej masy.
  12. Gdy masa krówkowa wystygnie, wylałam na nią rozpuszczoną czekoladę.
  13. A na wierzchu ułożyłam płatki migdałów. Można także posypać mazurek posiekanymi orzechami.
  14. Mazurek z migdałami pozostaw do całkowitego wystudzenia, a następnie włóż do lodówki na około 2 godziny.
  15. Domowy mazurek z migdałami na kruchym spodzie jest gotowy do podania.

Więcej inspiracji kulinarnych znajdziecie na stronie Najlepsze w Kuchni

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni