Kruche ciasteczka smalcowe do kawy. Poznaj tradycyjny przepis jak od babci. Sekret chrupkości tkwi w jednym składniku

Materiał promocyjny SM Mlekpol
Domowe ciastka smalcowe są podobne w smaku do amoniaczków.
Domowe ciastka smalcowe są podobne w smaku do amoniaczków. Getty Images/miodrag ignjatovic/zdjęcie ilustracyjne
Lubicie kruche ciasteczka z powidłami śliwkowymi? Proponujemy domowe ciastka smalcowe podobne do klasycznych amoniaczków podawanych na podwieczorek przez mamy i babcie. Ten smak będzie dla części osób czymś nowym, a drugim przywoła wspomnienia z dzieciństwa. Poznajcie przepis na ciastka smalcowe, które znikają do ostatniego okruszka.

W skrócie

Ciastka smalcowe na amoniaku to nie tylko pyszna przekąska, ale także kawałek naszych rodzinnych tradycji, które warto pielęgnować. Korzystając z tego prostego przepisu, możesz przywrócić do życia smaki dzieciństwa. Taki rodzaj ciasteczek może wydawać się odrobinę staromodny, ale to on pomoże kultywować rodzinne wspomnienia.

Ciastka smalcowe – prosty przepis na deser

Liczba porcji: dla 4-8 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kostka masła Łaciate,
  • 1 kostka smalcu,
  • 2 żółtka,
  • 1 szklanka śmietany UHT Łaciata 18 procent,
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 1 kg mąki pszennej,
  • 3 g (płaska łyżeczka) amoniaku,
  • 1/2 szklanki powideł do przełożenia.

Jak zrobić ciastka smalcowe?

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę pszenną przesiałam przez sitko, aby ją napowietrzyć i usunąć wszelkie grudki lub zanieczyszczenia.
  2. Następnie dodałam amoniak i dodałam pokrojone w kostkę masło i smalec.
  3. Wlałam śmietanę i dosypałam cukier. Wszystkie składniki dokładnie posiekałam.
  4. Następnie dodałam 2 żółtka i posiekałam na stolnicy do uzyskania konsystencji piasku.
  5. Składniki zagniotłam do momentu uzyskania zwartego ciasta.
  6. Ciasto podzieliłam na 4 porcje. W międzyczasie, gdy cienko wałkowałam jedną porcję, pozostałe trzymałam w lodówce.
  7. Przy pomocy metalowej wykrawaczki lub szklanki odkrajałam ciastka.
  8. Ciastka smalcowe piekłam przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180° Celsjusza.
  9. Upieczone ciastka odstaw do wystudzenia.
  10. Na koniec przekładałam je powidłami śliwkowymi.

reklama

Więcej inspiracji kulinarnych znajdziecie na stronie Najlepsze w kuchni.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni