W skrócie
Sałatka wygnańca to przykład sycącej przystawki, która jest źródłem białka. To prosty przysmak, który nie wymaga wielu wyszukanych składników. Można przypuszczać, że takie składniki jak oliwa z oliwek, cząber i estragon we Francji są i były składnikami codziennego i powszechnego użycia. Co więcej, taka sałatka była postrzegana jako jedzenie mniej zamożnych Francuzów. Przepis na tę sałatkę wypatrzyłam w książce „Papatacze, bubliczki, moskole…Co się pod tym kryje?” autorstwa Hanny Szymanderskiej, a następnie wypróbowałam, dostosowując do własnych potrzeb.
Sałatka wygnańca – przepis z białą fasolą
Liczba porcji: dla 1-2 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 300 g drobnej, ugotowanej białej fasolki lub z puszki,
- 1/2 łyżeczki suszonego cząbru,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 1 mała cebula, najlepiej szalotki,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 2 łyżki octu estragonowego lub jabłkowego,
- 1 łyżeczka gruboziarnistej musztardy francuskiej,
- 1 1/2 łyżki drobno posiekanych listków estragonu, natki pietruszki i szczypiorku,
- świeżo zmielony pieprz,
- szczypta cukru do smaku.
Jak zrobić sałatkę wygnańca z białą fasolą?
Sposób przygotowania:
- Cebulę umyłam, obrałam z łupin i pokroiłam w drobną kostkę.
- W miseczce połączyłam cebulę z musztardą, solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, octem i oliwą z oliwy.
- Składniki utarłam do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
- Sos odstawiłam do lodówki do całkowitego schłodzenia.
- Ugotowaną wcześniej fasolę delikatnie podgrzałam.
- Fasolę doprawiłam suszonym cząbrem.
- Ciepłą fasolę polałam sosem musztardowym, posypałam świeżymi ziołami i dokładnie wymieszałam.
- Sałatkę wygnańca przykryłam pokrywką lub folią spożywczą i odstawiłam na 2-3 godziny, aby smaki się przegryzły.
- Tak przyrządzona sałatka wygnańca jest gotowa do podania.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?