Szybka do zrobienia sałatka pieczarkowa. Prosta przekąska na imprezy. Wypróbuj przepis na sałatkę z pieczarkami, groszkiem i kukurydzą

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Tradycyjna sałatka pieczarkowa to świetna przystawka na imprezy i rodzinne spotkania
Tradycyjna sałatka pieczarkowa to świetna przystawka na imprezy i rodzinne spotkania 123rf/olyasolodenko/zdjęcie ilustracyjne
Wyborna sałatka pieczarkowa z kukurydzą, groszkiem i ogórkiem to pomysł na pyszną przekąskę. Sprawdzi się na imprezie, na grillu i zawsze wówczas, gdy nie masz czasu na wymyślanie oraz przygotowanie skomplikowanych dań. Ta sałatka jest prosta do zrobienia i smakuje wszystkim.

W skrócie:

Szukasz pomysłu na prostą, ale smaczną sałatkę? Proponuję sprawdzony przepis na tradycyjną sałatkę pieczarkową, do której dodaje się zielony groszek, kukurydzę i ogórki kiszone. Taka sałatka idealnie sprawdzi się podczas imprez, rodzinnych spotkań, świąt oraz jako dodatek do dań z grilla. Jej przygotowanie to naprawdę minimalny wysiłek. Wystarczy tylko zmieszać kilka składników. Mimo swej prostoty, a może właśnie dzięki niej, sałatka smakuje wyśmienicie i zawsze jest strzałem w dziesiątkę. Dodaj do niej trochę ulubionej zieleniny, np. szczypiorek lub koperek, aby podkręcić smak. Sałatka pieczarkowa będzie doskonałym dodatkiem do dań z grilla.

Sałatka pieczarkowa – przepis tradycyjny

Czas przygotowania: 30 minut

Porcja: 4-6 osób

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 300 g pieczarek,

  • puszka kukurydzy,

  • puszka groszku zielonego,

  • 3 ogórki kiszone,

  • 200 g ulubionej szynki,

  • szalotka,

  • 2 łyżki majonezu,

  • koperek lub szczypiorek,

  • sól, pieprz do smaku,

  • masło do smażenia.

Jak zrobić tradycyjną sałatkę pieczarkową?

  1. Pieczarki umyłam, pokroiłam na kawałki i podsmażyłam na złoto na maśle. Odstawiłam, żeby ostygły.

  2. W salaterce umieściłam kukurydzę i groszek z puszki.

  3. Ogórki i szynkę pokroiłam w kostkę, dodałam do salaterki.

  4. Posiekałam drobno szalotkę i dodałam do sałatki.

  5. Dodałam pieczarki oraz zieleninę.

  6. Wymieszałam sałatkę z majonezem, doprawiłam solą i pieprzem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni