Wyśmienita sałatka z młodych ziemniaków z łososiem i jajkiem. Samo dobro na talerzu. Sprawdź, jaka jest smaczna, sycąca i łatwa do zrobienia

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Wideo
od 7 lat
Młode ziemniaki, ogórki małosolne, łosoś i jajka. To sposób na pyszną i pożywną sałatkę na grilla, imprezy czy spotkania z przyjaciółmi. Będzie znikać w zawrotnym tempie. Zrób tę prostą sałatkę z młodych ziemniaków na zimno, a przekonasz się, że to samo dobro na talerzu.

W skrócie:

Szukasz pomysłu na oryginalną i smaczną sałatkę do grilla? Proponuję ci mój przepis na wyśmienitą sałatkę z młodymi ziemniakami, ogórkami małosolnymi i jajkiem. To prawdziwa eksplozja smaku i koloru na talerzu. To fantastyczna przystawka na imprezę, na spotkanie ze znajomymi oraz na grilla. Sałatka z młodych ziemniaków jest bardzo prosta do przygotowania i smakuje wprost wyśmienicie. Użyj do niej ogórków małosolnych robionych w tradycyjny sposób – w kamionkowym naczyniu lub słoju. Świetnie sprawdzą się także ekspresowe ogórki małosolne z woreczka. Wypróbuj przepis na sałatkę z młodych ziemniaków na zimno i przekonaj się, jak wspaniale smakuje.

Sałatka z młodych ziemniaków doskonale pasuje do dań z grilla
Sałatka z młodych ziemniaków doskonale pasuje do dań z grilla Karolina Głogowska

Sałatka z młodych ziemniaków z łososiem i jajkiem

Czas przygotowania: 30 minut

Porcja: 4-6 osób

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 0,5 kg młodych ziemniaków,

  • 250 g łososia wędzonego na gorąco,

  • 5 ogórków małosolnych,

  • 4 jajka,

  • pęczek koperku,

  • 4 łyżki oliwy z oliwek,

  • łyżeczka octu jabłkowego,

  • łyżeczka musztardy,

  • pół łyżeczki miodu,

  • szczypta soli,

  • szczypta pieprzu.

Jak zrobić sałatkę z młodych ziemniaków na zimno?

  1. Ziemniaki wyszorowałam, pokroiłam na mniejsze części ugotowałam. Zostawiłam do przestygnięcia, po czym przełożyłam do salaterki.

  2. Ugotowałam jajka na półtwardo.

  3. Łososia rozdrobniłam i dodałam do ziemniaków.

  4. Ogórki pokroiłam w plasterki i dodałam do sałatki.

  5. Dodałam posiekany koperek.

  6. Przygotowałam szybki sos do sałatki. Oliwę wymieszałam z octem, musztardą, miodem, solą i pieprzem. Utarłam na gładki sos, dodałam do sałatki i wymieszałam.

  7. Po rozłożeniu sałatki na talerze, na każdej porcji ułożyłam ćwiartki jajka.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni