W skrócie
Sezon na szparagi 2022
Sezon szparagowy już trwa, dlatego warto wykorzystać te przepyszne warzywa, które będą dostępne jedynie do końca czerwca. Cieszmy się nimi, póki są najlepsze oraz najświeższe.
Jakie szparagi spotkamy w sklepach spożywczych?
- szparagi zielone - są najcieńsze, wyraziste w smaku, miękkie, nie wymagają obierania;
- szparagi białe - są grubsze, bardziej twarde, wymagają obierania przed gotowaniem i mają delikatniejszy smak;
- szparagi fioletowe - mają bardzo delikatną skórkę, nie wymagają obierania, są jednak najmniej popularne.
Właściwości zdrowotne szparagów
Szparagi są warzywem niskokalorycznym i zdrowym. Mają właściwości moczopędne, przeczyszczające, wpływają pozytywnie na pamięć i koncentrację.
Szparagi stanowią źródło m.in.:
- witaminy C
- kwasu foliowego
- witamin E, A
- wapnia
- potasu
- fosforu
- beta-karotenu
Śniadanie ze szparagami
Mamy dla Ciebie przepis na pyszne, zdrowe i łatwe do zrobienie śniadanie ze szparagami smażonymi z boczkiem i podane z ugotowanym jajkiem i maślano-pietruszkowym sosem.