Soczyste kotlety mielone z cukinią na obiad. Wypróbuj przepis na pożywne kotlety z piekarnika. To danie zasmakuje całej rodzinie

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wideo
od 16 lat
Domowe kotlety mielone z cukinią to apetyczne danie nie tylko dla osób będących na diecie lub chcących przygotować w oszczędny sposób mięso dla całej rodziny. Smakowite kotlety mielone zrobicie zarówno z mięsa drobiowego, jak i wieprzowego. Poznaj przepis na wyjątkowe kotlety mielone na rodzinny posiłek.

W skrócie

Cukinia to wszechstronne warzywo, które można z powodzeniem dodawać go ciasta czekoladowego, urozmaicać nią zupę warzywną albo korzystać z niej jako główny element zupy, sosu lub wegetariańskiego pasztetu. Kotlety mielone z cukinią to znakomite danie pomagające wprowadzić większą ilość warzyw w codziennej diecie. To danie podacie nie tylko niejadkom.

Widok od przodu na kotlety mielone z cukinią, obok miseczka z jogurtem
Soczyste kotlety mielone z cukinią świetnie smakują podane z sosem czosnkowym. 123rf.com/shashkina/zdjęcie ilustracyjne

Kotlety mielone z cukinią – przepis na apetyczny obiad

Liczba porcji: 16-20 sztuk.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 400 g mielonego mięsa z indyka,
  • 1 cebula,
  • 5 łyżek namoczonych płatków owsianych,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 3 soli,
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 2 jajka,
  • 10 ml oleju + do posmarowania przed pieczeniem,
  • 100 g bułki tartej.

Jak zrobić kotlety mielone z cukinią?

Przygotowanie:

  1. Cukinię należy umyć i zetrzeć na tarce. Następnie trzeba dodać do startej cukinii mięso i namoczone płatki owsiane.
  2. Następnie cebulę można obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto na oleju. Gdy się zarumienią, należy odstawić je do wystudzenia.
  3. Do startej cukinii wymieszanej z mięsem warto dodać ulubione zioła i przyprawy oraz rozmieszane jajka.
  4. Mięso na kotlety z cukinią należy dokładnie wymieszać i połączyć z nią wystudzoną cebulę.
  5. Zwilżonymi wodą dłońmi należy formować jednakowej wielkości kotlety. Porcja powinna mieścić się w zagłębieniu dłoni.
  6. Kotlety mielone z cukinią powinny być panierowane w bułce tartej i kładzione na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Jeżeli chcecie, aby kotlety mielone z cukinią miały jednakowy kształt, możecie wyrównać ich kształt metalową obręczą.
  8. Uformowane i posmarowane olejem kotlety z cukinią trzeba piec w piekarniku nagrzanym do 180° Celsjusza przez 20 minut.
  9. Kotlety z cukinią są gotowe, gdy nabiorą złoto-brązowego koloru.

Smażone kotlety z cukinią

Domowe kotlety mielone ze startą cukinią można zrobić także w tradycyjny sposób, czyli smażyć na patelni z rozgrzanym olejem. Takie kotlety będą smaczne i chrupiące, ale po smażeniu warto odsączyć je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Dodatki do kotletów mielonych

Domowe kotlety mielone z cukinią można także podać z surówką z cukinii, która podkreśli smak dania obiadowego. Takie kotlety można podać z frytkami, purée ziemniaczanym i surówką z selera korzeniowego. Smakosze kiszonej kapusty mogą wymieszać ją z jabłkiem i marchewką oraz polać olejem lnianym tworząc smaczną i zdrową sałatkę do obiadu.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni