Smalec z fasoli podbije Wasze podniebienia. Przepis na zdrową i smaczną pastę do kanapek

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Podawaj smalczyk jako pastę na kanapki. Smacznego!
Podawaj smalczyk jako pastę na kanapki. Smacznego! Katarzyna Puczyńska
W niedzielę 20 marca, obchodzimy Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa. Z tej okazji mamy dla Ciebie sprawdzony przepis na pyszne i zdrowe smarowidło na kanapki - smalczyk wegetariański. To pożywna i pyszna pasta z fasoli, jabłka i cebulki, która w smaku przypomina popularny domowy smalec. Sprawdź i wypróbuj nasz przepis.

W skrócie

Domowy smalec wegetariański

Smalec wegetariański to pyszna i zdrowa pasta przygotowywana z ugotowanej białej fasoli. Warzywo to jest bardzo ważne w diecie roślinnej, ponieważ dostarcza wiele cennego białka, błonnika, witamin i składników mineralnych. Taka pasta z kromką ulubionego pieczywa będzie stanowić wartościowe śniadanie lub zdrową przekąskę. Co ciekawe, w smaku przypomina domowy smalec.

Mamy dla Ciebie przepis ze wskazówkami krok po kroku, jak przygotować smalczyk wege. Jego przygotowanie jest bardzo proste, a jeśli zależy Ci na czasie i nie chcesz gotować fasoli, możesz użyć gotowej białej fasoli z puszki.

Smalczyk będzie jeszcze lepiej smakował, jeśli użyjesz kwaśnego jabłka. Warto zostawić także kawałki niezmiksowanej, podsmażonej cebulki, która będzie przypominać skwarki.

Zobacz, jak przygotować wege smalczyk:

Przepis na smalec wege

(czas przygotowania: ok. 30 min.)

Gotowe. Wegetariański smalczyk najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.
Gotowe. Wegetariański smalczyk najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce. Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 400 g białej fasoli z puszki lub 1,5 szklanki ugotowanej fasoli,
  • 1 kwaśne jabłko
  • 2 cebule
  • 1,4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 1 ziele angielskie
  • 1 goździk
  • sól i pieprz do smaku
  • ok. 1 łyża oleju do smażenia

Jak zrobić wegetariański smalczyk?

  1. Zacznij od umycia i obrania jabłka i cebuli.
  2. Posiekaj jabłko i cebulę w kostkę.
  3. Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i podsmaż.
  4. Dodaj jabłko, ziele angielskie, goździk i liście laurowe i podsmaż przez ok. 5 min.
  5. Odstaw do wystygnięcia i wyjmij przyprawy.
  6. Fasolę odcedzać i wsyp do wysokiego naczynia.
  7. Dodaj sos sojowy, majeranek, sól i pieprz i zmiksuj stopniowo dolewając wodę.
  8. Następnie dodaj połowę podsmażonych jabłek z cebulką i ponownie zmiksuj.
  9. Resztę cebuli z jabłkami połącz już łyżką - kawałki cebulki mają być widoczne

Smalczyk gotowy. Najlepiej podawać go schłodzonego, jako pastę na ulubionym pieczywie. Smacznego!

Podawaj smalczyk jako pastę na kanapki. Smacznego!

Smalec z fasoli podbije Wasze podniebienia. Przepis na zdrow...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!

Materiały promocyjne partnera

Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie